Руско-украинска война ПолитикаРусия и Украйна отново ще преговарят за мир,

...
Руско-украинска война ПолитикаРусия и Украйна отново ще преговарят за мир,
Коментари Харесай

Международният съд в Хага започна разследване срещу Русия

Руско-украинска война ПолитикаРусия и Украйна още веднъж ще договарят за мир, само че на нова локацияКомпанииВ отговор на глобите: Гигантът „ Северсталь “ стопира доставките на стомана за Европейски Съюз
Международният углавен съд в Хага е почнал следствие за вероятни военни закононарушения, закононарушения против човечеството или геноцид, осъществени от Русия в Украйна. Това заяви основният прокурор на съда Карим Хан в изказване в сряда, предава Reuters.

Преди малко осведомих председателството на Международния углавен съд за решението си неотложно да пристъпя към интензивно следствие на обстановката (в Украйна). Работата ни по събиране на доказателства е почнала “, сподели в изказване Хан.

Прокурорът заяви, че следствието е почнало по претенции от невиждан брой държави-членки на съда - 39 страни, в това число Германия, Англия и Грузия. Исканията им форсират следствието, защото разрешават на прокурора да пропусне нуждата да търси утвърждение от съда в Хага, като редуцира месеци от процеса.

Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна на 24 февруари към момента не е свалила държавното управление в Киев, само че се счита, че хиляди хора са били убити или ранени, съгласно представители на двете страни и Организацията на обединените народи.

В понеделник Карим Хан разгласи желанието си да отвори следствие, като съобщи, че

има достоверна основа да се счита, че е допустимо в Украйна да са били осъществени както военни закононарушения, по този начин и закононарушения против човечеството “.

Съдът към този момент е разследвал проблеми, свързани с потушаването на проевропейските митинги в Киев през 2013-2014 година, както и с съветската окупация на Крим и Източна Украйна през 2014 година

Украйна не е страна по Римския статут на Международния углавен съд, само че е приела юрисдикцията на съда във връзка с военни закононарушения и закононарушения против човечеството на нейна територия. Русия не признава юрисдикцията на съда.

Отделно още предходната седмица Украйна заведе дело против Русия в Международния съд на Организация на обединените нации в Хага. Това е институцията, която урежда разногласията сред страните във връзка с интернационалното право.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР