Руско-украинска война ПолитикаПетков не очаква военни действия в БългарияПолитикаАко светът

...
Руско-украинска война ПолитикаПетков не очаква военни действия в БългарияПолитикаАко светът
Коментари Харесай

Цените на енергията в Европа вече летят

Руско-украинска война ПолитикаПетков не чака военни дейности в БългарияПолитикаАко светът не се опълчи на Русия, предстоят тежки времена
Цените на силата в Европа се покачиха, откакто съветски сили нападнаха стратегически цели в Украйна. Западът даде обещание ответни дейности, а всичко това вещае проблеми с доставките на енергийни запаси.

Бенчмарковите холандски фючърси набъбнаха с 41% в четвъртия си следващ всекидневен растеж, написа Bloomberg. Енергията в Германия с доставка през март нарастна с цели 31%. Цените скочиха през седмицата, защото напрежението към Украйна се ускори. Въглищата също набъбнаха.

Русия стартира рано в четвъртък поредност от ракетни офанзиви, предизвиквайки най-тежката рецесия в сигурността, на която Европа е била очевидец от десетилетия. Министерството на вътрешните работи на Украйна предизвести, че столицата Киев е обект на нахлуване и приканва жителите да намерят убежища. Граничните управляващи на Украйна обявиха, че са били обстрелвани от пет района, в това число от Крим на юг и Беларус на север.

Газопроводи през Украйна

Източник: Bloomberg

В национално телевизионно послание преди офанзивата Путин сподели, че Русия не възнамерява да окупира южната си съседка, само че че действието е било належащо, откакто Съединени американски щати и техните съдружници са минали „ алената линия “ като са разширили НАТО покрай нейните граници. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова хода на Путин „ непредизвикана и голословна офанзива “ и сподели, че „ светът ще държи Русия виновна “.

Байдън ще се срещне с сътрудниците си от Г-7 в четвъртък и по-късно ще приказва пред американския народ, с цел да разгласи спомагателни санкции, които ще бъдат наложени на Москва. Всякакви наказания, ограничаващи достъпа на Русия до задгранична валута, могат да ударят пазарите на първични материали – от нефт и газ до метали и храни.

По-голямата картина ще зависи мощно от това по какъв начин Европа и Съединени американски щати ще реагират “, сподели Ханс ван Клиф, старши енергиен икономист в ABN Amro Bank NV. „ Ще обиден ли глобите петролния и газовия бранш или не? “

Ако този бранш бъде пощаден, отрицателният резултат може да се изчерпи скоро, сподели той. Цените на петрола вид Брент скочиха над 100 $ за барел за първи път от 2014 година на фона на последните развития.



Кризата слага под спомагателен риск доставките на гориво в Европа, която към този момент е в разгара на енергийна рецесия. Континентът зависи от Русия за повече от една трета от доставките си на газ, а ниските ресурси от гориво през предходната година доведоха цените до рекордни равнища.

Русия се стреми да резервира доставките си на газ зад граница „ непрекъснати “, сподели по-рано тази седмица министърът на енергетиката Николай Шулгинов.
Доставки на гориво
Ако Западът реши да отреже Русия от SWIFT, заплащанията за доставките на съветски газ ще станат невъзможни “, сподели Катя Яфимава, старши теоретичен помощник в Оксфордския институт за енергийни проучвания.

„ Това би било причина за договорни форсмажорни условия, водещи до прекъсване на доставките, с трагични последствия за европейските консуматори от позиция на физическата наличност и цените “, сподели тя.
Тръбопроводи и пристанища
Германия към този момент спря узаконяването на газопровода „ Северен поток 2 “, който ще доставя газ непосредствено от Русия до Европа. В сряда Съединени американски щати прибавиха плана към глобите си против Русия. Тръбопроводът е малко евентуално да проработи в средносрочен проект поради съветската офанзива, сподели в четвъртък вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек.

На фона на по-високата неустановеност по отношение на съветските газови потоци, анализатори от Goldman Sachs Group Inc. до Wood Mackenzie Ltd. и Rystad Energy AS предвиждат, че по-високите цени ще продължат до края на тази година заради недостиг на горивото, употребявано в производството на електрическа енергия, индустрията и отоплението. Руските потоци действително са лимитирани от втората половина на предходната година.

След тази мрачна заран би трябвало да сме подготвени съветският газ да тече единствено до определени страни от Европейски Съюз “, сподели Тиери Брос, професор в Парижкия институт за политически проучвания. „ Това ще сложи спомагателен стрес върху Европейски Съюз както от енергийна, по този начин и от дипломатическа позиция.

Бенчмарковите холандски газови фючърси по-рано доближиха 125 евро за мегаватчас, най-високото равнище от 23 декември. Те се търгуваха с 19% нагоре при 106.11 евро за мегаватчас към 9:10 сутринта в Амстердам. Германската сила с доставка през март доближи 260 евро за мегаватчас, най-високата стойност от 7 януари. Европейските въглища с доставка през идната година нарастнаха с цели 13% до 145 $ за звук на борсата ICE Futures Europe.
Доставки през Украйна
Европейският съюз възнамерява изключителна среща на върха на водачите на блока в четвъртък, с цел да обсъдят рецесията. Европа ще би трябвало да се конкурира с Азия за полутечен природен газ, в случай че доставките по тръбопроводите от Русия бъдат прекратени вследствие на рецесията.

„ Газпром “ съобщи в четвъртък, че преносът му за Европа през Украйна се прави обикновено.

Въпреки това към една трета от съветския газ за Европа нормално минава през Украйна и анализатори споделят, че всяка ескалация на спора може да наруши тези потоци.

В случай на дълготрайно спиране запасите от газ няма да бъдат възобновени през лятото “, сподели Катерина Филипенко, основен анализатор за европейски газови проучвания в WoodMac.

„ Ще бъдем изправени пред пагубна обстановка, когато хранилищата стигнат покрай нулата идната зима. Цените биха били небесно високи. Индустриите ще би трябвало да бъдат затворени. Инфлацията ще влезе в серпантина. Европейската енергийна рецесия може да провокира световна криза. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР