Руско-украинска война ПолитикаБългария е засилила охраната в обектите от национална

...
Руско-украинска война ПолитикаБългария е засилила охраната в обектите от национална
Коментари Харесай

„Ядреният“ вариант: какво е SWIFT и готов ли е светът да плати отрязването на Русия

Руско-украинска война ПолитикаБългария е засилила защитата в обектите от национална сигурностПолитикаИма ли кой да спре Путин?
Западът разгласи редица нови строги наказания, ориентирани към ампутиране на съветските банки от международната финансова система и отнемане на страната от жизненоважни технологии. Все още обаче има едно оръжие в запас, което някои нарекоха „ нуклеарен вид “. Става дума за системата SWIFT – мрежата от известия с висока степен на сигурност, която свързва хиляди финансови институции по света.

Украйна, подкрепена от Литва, Естония, Латвия и Обединеното кралство, приканиха за изключването на Русия от системата. Съединени американски щати и Европейският съюз в началото се въздържаха от концепцията, само че към този момент има от ден на ден сигнали, че това може да се случи.

Изваждането на Русия от SWIFT би навредило на единствено на нея, само че и на огромните стопански системи в Европа.

Още в четвъртък американският президент Джо Байдън сподели, че изваждането на Русия от SWIFT „ постоянно е алтернатива “. Но тогава добави, че „ тъкмо в този момент това не е позицията, която останалата Европа желае да заеме “. Едва ден по-късно Bloomberg заяви, че администрацията на президента към този момент съществено обмисля въпроса, а съдружниците в Европейски Съюз също не изключват сходна мярка.

Френският финансов министър Бруно льо Мер дефинира мярката като „ последна, само че и като „ един от разновидностите, които остават на масата “. Германия, която разчита на съветския газ, с цел да зарежда най-голямата стопанска система в Европа, е най-видимият въздържате. Достатъчно е да се даде образец с дейностите на канцлера Олаф Шолц, който по-рано тази седмица замрази съветския газов водопровод „ Северен поток 2 “, а по-късно бе подложен на съществени рецензии вкъщи.

SWIFT е нашият най-остър меч “, съобщи в Twitter депутатът от Християндемократическия съюз Норберт Рьотген. Според него потреблението на мярката не не би трябвало да се провали в този момент поради Германия.

Германското държавно управление съобщи, че сходен ход ще изисква деликатна подготовка.

„ Преустановяването на SWIFT би имало голямо влияние върху заплащанията в Германия и за немските компании, които вършат бизнес с Русия, само че също и за споразумяване на заплащанията за доставки на сила – всички ще би трябвало да бъдат добре готови “, сподели представителят на държавното управление Щефан Хебестрейт пред кореспонденти.
Какво е SWIFT?
Обществото за международни междубанкови финансови телекомуникации (Ѕосіеtу fоr Wоrldwіdе Іntеrbаnk Fіnаnсіаl Теlесоmmunісаtіоn – ЅWІFТ) е учредено през 1973 година, с цел да размени остарялата система. Платформата служи на над 11 000 финансови институции за осъществяването на сигурни и бързи трансгранични заплащания. Към момента системата няма световно призната опция и е от извънредно значително значение за интернационалните финанси.

Премахването на Русия от SWIFT би затруднило финансовите институции да изпращат пари в или отвън страната. Това значи неочакван потрес за съветските компании и техните задгранични клиенти – изключително купувачите на нефт и газ, деноминиран в щатски долари.

ЅWIFT съумя да се пpeвъpнa в ocнoвeн мexaнизъм зa финaнcиpaнe нa мeждyнapoднaтa тъpгoвия. Πpeз 2020 година през платформата всекидневно са се правили oĸoлo 38 милиoнa тpaнзaĸции. Тoвa yлecнявa cдeлĸи нa cтoйнocт тpилиoни щaтcĸи дoлapи.

Системата SWIFT е основана в Белгия и се ръководи от ръб, състоящ се от 25 души. Сред тях е и Еди Астанин, ръководител на управителния съвет на Централния клирингов център за контрагенти на Русия. SWIFT, който разказва себе си като „ неутрална помощна стратегия “, е включен в белгийското законодателство и би трябвало да дава отговор на наредбите на Европейски Съюз.
Какво значи за Русия, в случай че бъде извадена от SWIFT?
„ Прекъсването ще приключи всички интернационалните транзакции, ще провокира неустойчивост на валутата и ще провокира голям приключване на капитал “, написа Мария Шагина, гостуващ помощник във Финландския институт по интернационалните връзки, в публикация предходната година за Carnegie Moscow Center, представена от CNN.

Изключването на Русия от SWIFT би довело до стесняване на стопанската система й с 5%, по оценка на някогашния финансов министър Алексей Кудрин през 2014 година, последния път, когато глобата бе премисляна в отговор на анексирането на Крим.

Министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс посочи в петък, че отстраняването на Русия изисква консенсус.

Това са интернационалните организации и в случай че не всяка страна желае те да бъдат изхвърлени от системата SWIFT, става мъчно “, сподели той пред BBC.

Историята познава подобен казус. През 2012 година SWIFT изключи иранските банки, откакто те бяха глобени от Европейския съюз поради нуклеарната стратегия на страната. След това Иран загуби съвсем половината от приходите си от експорт на нефт и 30% от външната търговия.

„ SWIFT е безпристрастен световен кооператив, основан и ръководен в групова изгода на своята общественост “, се споделя в изказване на организацията в четвъртък. „ Всяко решение за налагане на наказания на страни или обособени субекти се взема само от способените държавни органи и използваните законодатели “, се прибавя в него.
Кой различен ще загуби от отстраняването на Русия?
Съединените щати и Германия имат най-вече за губене, в случай че Русия бъде изключена, защото техните банки са най-честите консуматори на SWIFT, комуникиращи с съветски банки, съгласно Шагина.

Но болката може да бъде още по-широка и дълбока. Висши съветски законодатели предизвестиха, че това ще докара до прекъсване на доставките на нефт, газ и метали за Европа.

Ако Русия бъде изключена от SWIFT, тогава ние няма да получим [чуждестранна] валута, само че купувачите, преди всичко европейските страни, няма да получат нашите артикули — петрол, газ, метали и други значими съставни елементи “, означи Николай Журавлев, заместник-говорител от горната камара на съветския парламент, представен от държавната медия ТАСС.

Eвpoпeйcĸитe cтpaни мoжe дa се зaтpyднят cepиoзнo дa нaмepят различни дocтaвчици. А би трябвало да се има поради също, че Pycия e гoлям ĸyпyвaч нa чyждecтpaнни cтoĸи, ocoбeнo пpoизвeдeни oт Hидepлaндия и Гepмaния.
Контрамерките на Русия и рисковете за Съединени американски щати
През последните години Русия предприе стъпки за притъпяване на контузията от евентуалното ѝ премахването от SWIFT.

Москва сътвори своя лична платежна система SPFS, откакто бе наранена от западните наказания през 2014 година след анексирането на Крим. SPFS в този момент има към 400 консуматори, съгласно данните на централната банка на Русия.

Според Мария Шагина 20% от вътрешните преводи сега се правят посредством SPFS. Все отново размерът на известията е стеснен, а интервенциите са лимитирани до делнични часове.

Новата китайска система за трансгранични междубанкови заплащания CIPS може да даде друга опция на SWIFT. Не е загадка, че Пекин желае да издигне своя юан като опция на щатския $. Затова и Съединени американски щати са внимателни, опасявайки се от това техните зелени пари да изгубят ореола си на международна аварийна валута.

Криптовалутите също са опция и не е изключено Москва да бъде принудена да прибегне към тях.

Но това не са привлекателни други възможности.

Не съм сигурен, че други страни, изключително тези, чиито дял в търговията с Русия е огромен като баланс, ще поддържат прекъсването “, добави Журавлев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР