Руско-сръбският хуманитарен център в Ниш се превръща в главна точка

...
Руско-сръбският хуманитарен център в Ниш се превръща в главна точка
Коментари Харесай

Хуманитарен център в Ниш се превърна в тест за влиянието на Русия в Сърбия

Руско-сръбският филантропичен център в Ниш се трансформира в основна точка на напън от страна на Москва върху Белград, а позицията по отношение на тази съответно институция за руснаците е индикатор за климата и отговор на въпроса остава ли Сърбия военно неутрална.

Както нормално, упоменатият напън е канализиран посредством дипломатическа активност: президентът Александър Вучич се срещна в сряда с съветския дипломат Александър Чепурин, който акцентира нуждата, заради размера на работата, допустимо по-бързо да бъде решен статутът на Руско-сръбския филантропичен център в Ниш.

Президентът Вучич акцентира, че Сърбия, в сходство с политиката на самостоятелност и боен неутралитет, ще продължи да развива положителни връзки с Русия в двустранен интерес, само че за решение на съответния " проблем ", най-малко в формалното известие, не става дума.

Истинската причина за недоволството се базира най-много на обстоятелството, че от наскоро личният състав и бойците на НАТО имат цялостен дипломатически имунитет в Сърбия, с какъвто не се употребяват работещите в съветския център. Никой от формалните представители на Сърбия не е поставил подписа си под съглашение, с което на руснаците се дава подобен статут, още от 2014 година

Чепурин настоял за бързо решение на статута на Руско-сръбския филантропичен център в Ниш. Срещата Вучич-Чепурин се състоя единствено няколко дни откакто (вероятно временно) утихна " войната " сред министъра на защитата Александър Вулин и американския дипломат Кайл Скот. Повод за " войната " на напред във времето бяха различията към реномето на Владимир Лазаревич, наказан в Хага военачалник от сръбската войска, само че както писа " Блиц ", същинската причина бе недоволството на американците от военното съдействие с Руската федерация. Последва напън от Москва, освен това посредством обичаната " филантропична " тематика.

" Очевидно такава е ориста на дребните страни ", установи председателката на Центъра за външна политика Александра Йоксимович. " Те са под непрекъснат напън, който явно идва и от едната, и от другата страна. Несъмнено доверието е накърнено и въпросът за съветския център се постаня като въпрос за преценка на военния неутралитет и възприемането от Сърбия към западните полезности ", споделя тя за " Блиц ".

Недоверието сред Запада и Русия е толкоз надълбоко, че центърът - институция, в която работят едвам към 40 съветски и сръбски експерти, става значим въпрос, който би трябвало да се разисква на най-високо ниво. " Не си коства с дейности на обособени лица в този случай да се вреди на нашето състояние. Оправдано ли е или не такова значение на центъра в този момент не е значимо, тъй като недоверието е толкоз надълбоко, че пространството за маневри се стеснява. Засега няма признаци за намаляване на връзките сред Русия и Съединени американски щати, а ние ще понасяме напън, до момента в който напрежението сред тях продължава ", заключава Йоксимович.

Какви ще бъдат последствията от отхвърли на Белград да подари на съветския център миропомазан статут? Макар Русия да е огромна международна мощ, тези последствия биха били дребни или никакви, сподели наскоро в диалог с " Блиц " анализаторът Душан Янич. " Може да има последствия за политическата кариера на някои хора, които зависят от съветската поддръжка. По отношение на икономическото съдействие също не би трябвало да има проблеми, а що се отнася до Косово, руснаците ясно споделиха, че ще поддържат позицията на Белград ", сподели тогава Янич.

Какво желаят руснаците? Дипломатическият статут за работещите в центъра, за което съветската страна интензивно упорства към този момент три години, в действителност е отбрана от какъвто и да е тип наказателно гонене в страната хазаин, а дипломатическият паспорт е удостоверение, че притежателят му има подобен имунитет. В случай, че става дума за обект с подобен статут, за което също упорстват руснаците, нито един държавен орган не може да влезе в него без единодушието на шефа на центъра. Недостъпна е и документите, преписките, даже при положение, че избухне война. И защото става дума за дипломатическо посланичество, стоките, изпратени в центъра, се освобождават от мита, от Данък добавена стойност, и няма да може да бъдат проверявани. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР