Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че настоящата ситуация

...
Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че настоящата ситуация
Коментари Харесай

Сергей Лавров: В Европа назрява голям взрив, ситуацията в Косово е тревожна

Руският външен министър Сергей Лавров сподели през днешния ден, че актуалната обстановка в Косово е тревожна и в центъра на Европа назрява огромен гърмеж, съобщи организация ТАСС.
Прочетете още
„ Назрява огромен гърмеж в центъра на Европа, на същото място, където през 1999 година НАТО извърши експанзия против Югославия в нарушаване на всеки вероятен принцип на Заключителния акт от Хелзинки и другите документи на ОССЕ (Организацията за сигурност и съдействие на Европа). Ситуацията е тревожна, само че Западът пое курс на безусловно послушание на всеки, който по някакъв метод изрича мнението си “, сподели Лавров.

По думите му това още един път акцентира обстоятелството, че протичащото се по света през днешния ден има геополитически темперамент.

„ Необходимо е геополитическо решение, което да подсигурява, в случай че става дума за Европа, идентична и неделима сигурност за всички страни, което би означавало, че никой блок, в това число и НАТО, няма право да претендира за владичество в тази част на земното кълбо “, акцентира той.

По-рано през днешния ден мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР направиха кордони към кметствата в четири общини в Северно Косово, с цел да възпрат сърбите, протестиращи против поемането на кметските постове от етнически албанци в тези общини, обитаеми най-вече от сърби, които бойкотираха локалните избори през април, напомня Ройтерс.

Косовската полиция, формирана напълно от етнически албанци, откакто сърбите напуснаха предходната година постовете си в държавните институции в Косово, употребява сълзотворен газ в Звечан, с цел да отблъсне протестиращите сърби, които се пробваха да пробият охранителната укрепление и да обхванат със мощ в постройката на общината. В Лепосавич, покрай границата със Сърбия, КейФОР сложи бодлива тел към постройката на общината, с цел да възпре навлизането на протестиращите сърби, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Тази заран водената от НАТО задача КейФОР усили наличието си в четири общини в Северно Косово след последната ескалация в региона “, се споделя в изказване на КейФОР. „ В сходство с мандата си КейФОР е подготвен да предприеме всички нужни дейности за обезпечаване на безвредна среда по безпристрастен и неутрален метод “.

Военните от КейФОР също по този начин взеха ограничения да защитят от възможни закани кметствата в Зубин поток и Северна Митровица.

Сърбите, които са болшинство в северната част на Косово, не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на тогавашната сръбска област и към момента гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово.

Етническите албанци съставляват над 90 % от популацията в Косово, само че косовските сърби упорстват за осъществяване на Брюкселското съглашение от 2013 година, съгласно което би трябвало да се сътвори Съюз от сръбските общини в Северно Косово.

Сърбите отхвърлиха да вземат присъединяване в локалните избори през април и косовски албанци завоюваха изборите в четирите общини, обитаеми най-вече със сърби, при изборна интензивност 3,5 %. Сърбите приканиха косовското държавно управление да в профил албанските кметове от кметствата и да допусне локалните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към отговорностите си.

В петък трима от четиримата кметове бяха ескортирани до офисите си от косовската полиция, защото сърби стачкуваха пред кметствата и ги замеряха с камъни. Косовската полиция опита да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия.

Съединените щати и Европейския съюз в Прищина нощес още веднъж излязоха с изказване, в което се споделя, че предизвестяват всички страни да не насочат закани или подхващат дейности, които биха могли да повлияят на безвредната и сигурна среда, в това число на свободата на придвижване, и които могат да разпалят напрежение или да насърчат спор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР