Руският външен министър Сергей Лавров и водената от него делегация

...
Руският външен министър Сергей Лавров и водената от него делегация
Коментари Харесай

САЩ не издава виза на Лавров за годишната сесия на ООН - Свят

Руският външен министър Сергей Лавров и водената от него делегация за годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации на 20 септември не е получила нито една виза за Съединени американски щати. Русия е поискала 56 визи, заяви Ройтерс. 

В писмо до генералния секретар на Обединените народи Антониу Гутериш съветският непрекъснат представител в международната организация Василий Небензя показва, че това е " тревожно ", тъй като през последните няколко месеца Вашингтон " непрекъснато е отказвал да даде входни визи " на редица съветски делегати за други събития на Организация на обединените нации, добавя Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати гледат съществено на отговорностите си като страна хазаин на Обединените народи, сподели представител на Държавния департамент и добави, че съгласно американските закони визовите досиета съставляват поверителна информация, по тази причина не може да разяснява обособени случаи.

Съгласно " съглашението за щабквартирата " на Организация на обединените нации от 1947 година Съединени американски щати като цяло са длъжни да разрешават достъпа до Организация на обединените нации на непознати дипломати. Но съгласно Вашингтон американските управляващи имат право да отхвърлят визи поради " националната сигурност, тероризъм и по външнополитически съображения ".

Небензя показва, че в американското посолство в Москва са подадени нужните документи.

В Съединени американски щати за съветските дипломати в Организация на обединените нации и гостуващите съветски делегации е в действие от дълго време въведено ограничаване, съгласно което те нямат право да пътуват по-надалеч от 25 благи (40 км) от Ню Йорк без авансово позволение от Вашингтон.

През февруари Щатите глобиха Лавров, обвинявайки го, че е " директно виновен за непредизвиканата и противозаконна съветска инвазия в Украйна ". Със глобите се замразяват всевъзможни негови активи в Съединени американски щати и се не разрешава на американските жители да встъпват в настоятелен връзки с него.

В писмото до Гутериш съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации цитира скорошни случаи на визови проблеми, при един от които по думите му съветският вътрешен министър Владимир Колоколцев не е могъл да пътува до Ню Йорк за среща на високо ниво на полицейските ръководители от Обединените народи. 

Организация на обединените нации контактува интензивно със Съединени американски щати по въпроса за визите за делегацията на съветския външен министър Сергей Лавров за присъединяване ѝ в общополитическите диспути от годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Това заяви пресслужбата на генералния секретар на Обединените народи Антониу Гутериш, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР