Руският тръбопроводен монополист Транснефт съобщи, че е възобновил изпомпването на

...
Руският тръбопроводен монополист Транснефт съобщи, че е възобновил изпомпването на
Коментари Харесай

Руската Транснефт поднови доставките за Унгария, Чехия и Словакия по петролопровода Дружба

Руският тръбопроводен монополист " Транснефт " заяви, че е възобновил изпомпването на нефт през южния клон на тръбопровода " Дружба ", съобщи съветската държавна осведомителна организация РИА, представена от Ройтерс.

Компресорите са били включени в 16.00 часа московско времe, като за достигането до работно налягане са нужни 15 минути.

Игор Демин, консултант на президента на " Транснефт " Николай Токарев, сподели по-рано денем пред РИА Новости, че изпомпването ще стартира първо в сектора " Михалки-Броди ", по-късно в " Броди-Будковци " и по-късно във " Фенешлитка ". Той изясни, че това значи, че Словакия ще бъде първата, която ще получи нефт, а по-късно ще я последва и Унгария.

Според РИА Новости Украйна е удостоверила, че е получила заплащане за преноса на съветски нефт през нейна територия до Унгария и Словакия.

По-рано в сряда унгарската нефтена и газова компания MOL и нейното дъщерно сдружение в Словакия Slovnaft обявиха, че са сключили договорка с Украйна за рестартиране на потока на съветски нефт през тръбопровода " Дружба ".

Междувременно министърът на стопанската система на Словакия Рихард Сулик сподели, че тръбопроводът " Дружба " е спрял да работи не поради Русия или Украйна, а заради механически проблем с заплащанията за прехвърлянето, който проблем след това е решен. " Очаквам въз основа на информацията, която имам, петролът да потече през идващите няколко часа ", добави той.



Унгарската енергийна компания MOL пък е платила на Украйна от името на Русия таксите за пренос на нефт, с цел да се възобновят потоците от съветски недопечен нефт по тръбопровода " Дружба ", осигурявайки по този метод заплащане, което беше блокирано от глобите на Европейски Съюз, оповестява " Файненшъл таймс ".

Плащането има за цел да постави завършек на опълчването, което заплашваше доставките на недопечен нефт за Европа, само че акцентира компликациите, пред които са изправени страните от Съюза в устрема си да санкционират Москва и да лимитират вредите за личните си стопански системи.

" MOL организира договаряния с украинската и съветската страна за обновяване на превоза през тръбопровода " Дружба " и преведе таксата, дължима за потреблението на украинския сектор от газопровода ", се споделя в изказване на унгарската компания. " Като поеме таксата, MOL може да обезпечи бързо решение на казуса: украинската страна се ангажира да възобнови превозването на недопечен нефт в границите на няколко дни, което беше спряно на 4 август заради механически проблеми, зародили в банковите преводи ".

Украйна спря доставките на нефт през тръбопровода " Дружба " на 4 август, откакто западните наказания ѝ попречиха да получи директни такси от Москва, заяви във вторник " Транснефт ".

Източник: БНР
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР