Руският стартъп Comino представи на пазара “първите в света GPU

...
Руският стартъп Comino представи на пазара “първите в света GPU
Коментари Харесай

Руски стартъп започна производството на стайни крипторадиатори с цена $4500

Руският стартъп Comino показа на пазара “първите в света GPU ферми за рандеман на цифрова валута с водно охлаждане”, които по едно и също време с изчисленията, отопляват помещението. Това може да се окаже потребна специфичност в суровите съветски зими, стига неговата цена на не бе по този начин необикновено висока – $4500.
Крипторадиаторът работи много безшумно (30 децибела) и пресмята 210 мегахеша в секунда при рандеман на Etherium. Устройството разполага с 8 графични карти Asus Mining P106 , усъвършенствания за рандеман на криптовалута.

Специалистите на Comino са пресметнали, че в случай че се вземе днешният валутен курс на Etherium, устройството генерира цифрова валута, еквивалентна на $10 дневно или към 18 000 рубли на месец, а употребява електрическа сила към 4 500 рубли месечно съгласно сегашните цени. Не е комплицирано да се пресметне, че инвестицията в устройството ще се възвърне след към 20 месеца.

Видеокартите Asus Mining P106 употребяват графичния процесор Nvidia GP106 и са разновидност на геймърската видеокарта GeForce GTX 1060 със същия процесор. Разликата е, че картата за майнинг няма видеоизходи.

Както и в общоприетата GeForce GTX 1060, процесорът в Asus Mining P106 разполага с 1280 CUDA ядра с тактова периодичност 1506 MHz, която в boost режим се качва до 1708 MHz. Поставени са 6 GB буферна GDDR5 памет с работна периодичност 8 GHz и 192-битова шина.

В оригинала са употребявани специфични вентилатори с повишен софтуерен живот, само че съветските експерти са сложили лично високоефективно и тихо водно изстудяване.



Производителят акцентира, че габаритните размери на корпуса са 39,7 × 63,2 × 15,2 сантиметра, което е 5 пъти по-малко от същата плантация, само че с въздушно изстудяване. Всичко се създава в Германия, употребява се профилиран програмен продукт.



Важно е, че венчърният фонд Exantech, основан от капиталовата компания Exante, е вложил $10 милион в стартъпа Comino.



Очевидно е, че най-рентабилно е сходни ферми за рандеман на криптовалута да се употребяват в регионите на Русия, в които има остатък на електрическа енергия и цената на тока е най-ниска. В Москва цената на тока е 5,38 рубли ($0,09) на KWh. Но в местата, покрай АЕЦ или Водноелектрическа централа, цените са доста по-ниски. В Крсноярск да вземем за пример, цената на дневната електрическа сила е 2,37 рубли (около 4 цента) и е двойно по-ниска от цената в Москва. Нощната цена в тези региони слиза до тъкмо 1 рубла на KWh за домовете с електрически печки, за каквато това устройство може да мине.

Един “крипторадиатор” е задоволителен за отоплението на стая с повърхност 25-30 квадратни метра и по едно и също време с отоплението може да генерира криптовалута.

Засега не може да се каже дали ще има търсене на това устройство на пазара, тъй като Русия блокира достъпа до криптотържища, а и хората, занимаващи се с рандеман на цифрова валута станаха прекалено много и облагата от тази активност става все по-малка. Но в някои други страни пазарът може да се окаже благоразположен към новия крипторадиатор.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР