Руският съюзник Сърбия получи този уикенд доставка на сложна китайска

...
Руският съюзник Сърбия получи този уикенд доставка на сложна китайска
Коментари Харесай

Сърбия е получила ракети земя-въздух от Китай в прикрита въздушна операция

Руският съдружник Сърбия получи този уикенд доставка на комплицирана китайска противовъздушна система в границите на прикрита интервенция на фона на опасенията на Запада, че скупчването на оръжия на Балканите по време на войната в Украйна може да заплаши нежния мир в района, оповестяват Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Медии и военни специалисти оповестиха през днешния ден, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград рано в събота, като се счита, че са доставили ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбската войска.

Китайските товарни самолети с военна маркировка са снимани на летище " Никола Тесла " в Белград. Министерството на защитата на Сърбия не е дало отговор досега на молбата на АП за коментар.

Доставката на оръжия над територията на най-малко две страни членки на НАТО - Турция и България - се преглежда от специалистите като проява на възходящия световен обсег на Китай, отбелязва АП.

" Появата на Y-20 провокира удивление, тъй като те летяха в група, а не като серия от единични полети ", написа онлайн списанието The Warzone. " Присъствието на Y-20 в Европа в какъвто и да е брой също е относително ново събитие ".

Сръбският боен анализатор Александър Радич съобщи, че " китайците са направили проява на мощ ".

Сръбският президент Александър Вучич съвсем удостовери контрактуваната през 2019 година доставка на системата със междинен обхват на деяние, като в събота съобщи, че ще показа " най-новата горделивост " на сръбската войска във вторник или сряда.

По-рано той се оплака, че страните от НАТО, които съставляват по-голямата част от съседите на Сърбия, отхвърлят да разрешат полети на системата за доставка над техните територии на фона на напрежението към съветската експанзия в Украйна.

Въпреки че Сърбия гласоподава в поддръжка на резолюциите на Организация на обединените нации, които осъждат кървавите съветски набези в Украйна, тя отхвърли да се причисли към интернационалните наказания против съдружниците си в Москва или намерено да подлага на критика очевидните зверства, осъществени от съветските войски там, показва АП.

Още през 2020 година публични представители на Съединени американски щати предизвестиха Белград да не купува зенитни системи HQ-22, чиято експортна версия е известна като FK-3. Те обявиха, че в случай че Сърбия в действителност желае да се причисли към Европейския съюз и други западни съюзи, тя би трябвало да приведе военното си съоръжение в сходство със западните стандарти.

Китайската ракетна система е необятно сравнявана с американската Пейтриът и съветските зенитно-ракетни системи С-300, макар че има по-малък обхват от по-усъвършенстваните С-300. Сърбия ще бъде първият оператор на китайските ракети в Европа.

През 2020 година тя получи доставка на безпилотни самолети Chengdu Pterodactyl-1, известни в Китай като Wing Loong. Бойните безпилотни летателни апарати могат да нанасят удари по цели с бомби и ракети и могат да се употребяват за разследващи задания.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да подтикне балканската страна към нова война, изключително против някогашната ѝ провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година Сърбия, Русия и Китай не признават Косово за страна, до момента в който Съединените щати и множеството западни страни в признават.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР