Руският регулатор Роскомнадзор блокира Instagram на територията на страната, след

...
Руският регулатор Роскомнадзор блокира Instagram на територията на страната, след
Коментари Харесай

Роскомнадзор блокира Instagram, но не посмя да спре WhatsApp

Руският регулатор Роскомнадзор блокира Instagram на територията на страната, откакто компанията-майка на социалната мрежа Meta реши да позволява изключения в разпоредбите си за език на омразата, когато известията засягат съветските военни в Украйна или персонално Владимир Путин. 

Това е втората глоба от страна на Кремъл по отношение на компанията на Марк Зукърбърг, откакто Фейсбук също беше спряна поради " дискриминационно " отношение към съветските пропагандни медии. 

Решението на Роскомнадзор е взето по искане на основната прокуратура на Русия. Според тях в Instagram са популяризирани апели за " осъществяване на насилствени дейности във връзка с жители на Руската федерация, включително военнослужещи, и систематично се разгласява информация, съдържаща апели за присъединяване на жители на територията на Руската федерация в всеобщи митинги, съпровождани с принуждение ". 

Прокуратурата е почнала и дело за " екстремизъм " против неназовани чиновници на Meta. 

Москва обаче няма да спре работата на чат-приложението WhatsApp, без значение че то също е част от групата на Facebook/Meta. 

WhatsApp е най-популярната услуга за известия в Русия по данни на Mediascope от 2020 година, представени от " Коммерсант ".

Приложението се употребява от 69 млн. души в страната, или 56,3% от популацията над 12-годишна възраст, до момента в който Viber е на второ място с 37,3 млн. консуматори в Русия. 

WhatsApp e и най-често сваляното приложение в Русия от 2010 до 2020 г. 

По-рано в петък Reuters заяви, че Facebook и Instagram краткотрайно ще разрешат апелите за принуждение против съветски бойци в подтекста на нашествието в Украйна. 

Временните промени в политиката за тирада на омразата ще се ползват за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна. 

Позволени ще бъдат апелите за принуждение против съветските окупационни войски в Украйна, само че не и против мирното съветско население.

Това ще разреши на консуматори от някои страни да пишат публикации с апели за смърт на съветския президент Владимир Путин и на беларуския президент Александър Лукашенко.

Ограничени обаче ще бъдат постовете, в които се съдържат подробни указания - да вземем за пример, по какъв начин или къде те да бъдат убити. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР