Руският президентът специално наблегна на т.нар. украинска връзка в атентата,

...
Руският президентът специално наблегна на т.нар. украинска връзка в атентата,
Коментари Харесай

Путин направи обръщение 20 часа след атентата, насочи следите към...

Руският президентът особено акцентира на така наречен украинска връзка в атентата, която се прокарва в пропагадните канали от сутринта. Твърдението, че за атентаторите е имало квалифициран " кулоар " през руско-украинската граница, с цел да минат в Украйна, " където имали контакти ".

 

Путин не заяви националността на задържаните. От сутринта се твърди, че това са таджикистанци. От оповестени видеа на разпитите на двама от тях излиза наяве, че не са етнически руснаци, нито украинци. Имената им са мюсюлмански.

 

Руският президент означи, че са починали изцяло почтени жители, благодари на избавителните екипи, заръча на нацията да остане единна и разгласи 24 март за Ден на народен печал.

 

До този миг са открити 143-ма починали. " Причината за гибелта са огнестрелни рани или отравяне с субстанции от горенето ", разгласи по-рано денем съветският Следствен комитет. В лечебните заведения в Москва има 121 потърпевши, от които 4 са деца. 44 от тях, в това число 2 деца, са в тежко положение.

 

Преди 4 часа шефът на ФСБ Анатолий Бортников е докладвал в Кремъл, че са арестувани 11 души, сред които четирима терористи. Според съветски Телеграм канали, цитирайки анонимни източници от ФСБ, задържаните четирима терористи на руско-украинската граница, са целяли да влязат в Украйна. Оръжието на закононарушението било авансово прикрито в тайник. Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова назова терористите " кървави отрепки ", като акцентира, че са се канели да се скрият в Украйна. От нощес насам съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и шефът на украинското разузнаване окачествиха тази версия като " цялостна измислица ".

Преди известието на ФСБ няколко Телеграм канала оповестиха за четиримата задържани Те са жители на Таджикистан - сред 21- и 51-годишни. Твърди се, че са арестувани в Брянска област.

 

Междувременно обаче Министерство на вътрешните работи на Таджикистан заяви, че трима от четиримата на публикуваните фотоси нямат отношение към атентата. Двама от тях са открити в републиката, а третият живее с родителите си в Самара.

 

Съединени американски щати разполагат с разследваща информация, потвърждаваща изказванието на терористичната организация " Ислямска страна ", че тя е виновна за нападението в концертна зала в Подмосковието, съобщи Ройтерс, като се базира на американски представител.

 

Според информацията на американските служби става дума за ИД " Хорасан вилает ". Главната редакторка на прогагандната ТВ и уебсайт " Раша тудей " Маргарита Симонян съобщи, че това не е истина.

 

Групировката е от 2015 година Хорасан е историческа област, която включва Афганистан, елементи от Иран, Пакистан, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан.

 

Без пресилване, това е най-радикалната и жестока от всички джихадистки групи, настоящи в Афганистан. ИД " Хорасан " стои зад набези на учебни заведения за девойки, лечебни заведения и родилни домове.

 

Кметът на Москва Собянин заяви, че на ранените ще бъдат изплатени помощи от 1 000 000 рубли, а на околните на починалите 3 милиона рубли.

 

По мотив американското предизвестие от 7 март, че се чака атентат в Москва, преди 3 дни Путин съобщи, че тази информация е " шантаж и цели дестабилизация на страната ":

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР