Руският президент Владимир Путин заяви на обща пресконференция след срещата

...
Руският президент Владимир Путин заяви на обща пресконференция след срещата
Коментари Харесай

Путин от Беларус: Русия не иска да поглъща никого

Руският президент Владимир Путин съобщи на обща конференция след срещата си с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко в Минск, че Русия не желае да гълтам Беларус .Той добави, че " врагъ т ", който той не назова, желае да попречи на интеграцията сред двете страни, съобщи Ройтерс.

" Русия няма интерес да гълтам никого ", сподели Путин. " Просто в сходно нещо няма никаква целенасоченост ", сподели той на конференцията с Лукашенко.

Беларуската съпротива , множеството представители на която или се намират в пандиза, или в изгнани е, или гласът им е заглъхнал, се притесняват, че страната им е подложена на пълзящо съветско анексиране.

Беларуският президент, от своя страна, назова съветския си сътрудник " по-голям брат " и похвали Русия, че е протегнала ръка на страната му, осигурявайки ѝ петрол и газ на преференциални цени.

През февруари Москва употребява територията на Беларус като плацдарм за нахлуване на съветската войска към Киев , а през последните месеци се следи взаимна руско-беларуска военна интензивност, отбелязва Ройтерс.

Началникът на обединявания щаб на украинските въоръжени сили ген. Сергий Наев съобщи, че съгласно него предмет на днешните договаряния сред Путин и Лукашенко ще бъде " по-нататъшната експанзия против Украйна и присъединяване в по-широк проект на беларуските въоръжени сили в интервенцията против Украйна ". Той добави, че по мнение на украинските военни става дума и за присъединяване на беларуски войски " на терен ".

Путин съобщи, че Русия и Беларус ще продължат практиката на непрекъснати общи военни учения, както и подготовката на беларуски летци за самолети на беларуските военновъздушни сили, преоборудвани по този начин, че да могат да носят нуклеарни бойни глави. Лукашенко от своя страна сподели, че Минск не е в положение да брани суверенитета си без Москва, и добави, че страната му е сложила на бойно дежурство съветски ракетни комплекси С-400 и " Искандер ", съобщи ТАСС.

Путин удостовери също желанията следващата година на Международната галактическа станция да бъде изпратен беларуски космонавт .

Нито един от присъстващите публицисти на общата конференция не зададе на Путин и Лукашенко - който неведнъж е заявявал, че страната му няма да бъде вкарана в спора в Украйна - въпрос съответно за войната. Отговорите им като цяло бяха отдадени на все по-тясното икономическо и отбранително доближаване сред страните им (които публично се намират в съюз между тях, прочут като Съюзна държава) и на вчерашния край на Световното състезание по футбол в Катар, отбелязва Ройтерс.

Лукашенко разгласи, че двете страни са се договорили за нова цена на газа, само че не пожела да посочи каква е била остарялата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР