Руският президент Владимир Путин заяви, че разбира загрижеността на Китай

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че разбира загрижеността на Китай
Коментари Харесай

Путин похвали Китай за Украйна. Си Дзинпин уклончиво обясни, че е готов да поеме с Москва ролята на велика сила - Свят

Руският президент Владимир Путин съобщи, че схваща загрижеността на Китай за " украинската рецесия " и предложи да обясни всички въпроси в диалозите с китайския президент Си Дзинпин. Путин добавя, че прави оценка " уравновесената позиция на китайските другари " във връзка с войната в Украйна и също по този начин изрази поддръжка за Китай, осъждайки " провокациите на Съединени американски щати и техните спътници в Тайванския пролив ", заяви Би Би Си.

Си Дзинпин беше доста по-предпазлив, като сподели, че Китай е подготвен " дружно с Русия да поеме ролята на велика мощ и да играе водеща роля за обезпечаване на непоклатимост и позитивна сила в света ".

Путин и Си разговаряха на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в Самарканд на 15 и 16 септември. И за двамата водачи това е едно от дребното визити в чужбина. От началото на войната до момента Путин е направил единствено три пътувания зад граница, до момента в който първото публично посещаване на Си Дзинпин от началото на пандемията е през 2020 година

На срещата на върха на ШОС участват и водачите на Индия, Пакистан, Турция, Иран и други страни, само че Кремъл натъртва точно на срещата сред Путин и Си, разяснява Би Би Си.

" Именно тази среща, като се имат поради особеностите на сегашната интернационална конюнктура, е от изключително значение. Китай подхожда уравновесено към украинската рецесия, като ясно схваща аргументите, които принудиха Русия да стартира специфична военна интервенция, и този въпрос сигурно ще бъде разискван в детайли ", съобщи ден по-рано помощникът на съветския президент Юрий Ушаков. 

При последната си среща по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари двамата водачи направиха взаимно изказване, в което се споделя: " Приятелството сред двете страни няма граници ". Само няколко седмици по-късно Русия нахлу в Украйна.

След нашествието Путин е изолиран от Запада и една среща с авторитетен международен водач като Си Дзинпин може да бъде от изгода за Кремъл, с цел да увеличи престижа на Путин на международната сцена. Руският президент обаче има по-належащи проблеми, добавя организацията.

Русия е мощно заинтригувана от китайски вложения, технологии и двустранна търговия, защото войната в Украйна провокира невиждана вълна от наказания. След всеобщото овакантяване на съветския пазар от западни компании за Путин е значимо китайските компании да заемат тяхното място.

Но в реалност, както написа Би Би Си, това не се случва. Руският експорт за Китай пораства все по-бързо, само че темпът на повишаване на вноса от Китай, в противен случай, се забавя.

Освен това, до момента в който Западът се пробва да понижи зависимостта си от съветския петрол и газ, Москва се пробва да пренасочи доставките към Изтока, в това число към Китай.

Москва обезверено се нуждае и от оръжейни доставки, с цел да продължи войната в Украйна, само че макар симпатичната изразителност Китай е извънредно внимателен, когато става въпрос за военна помощ за Русия.

За Си Дзинпин визитата в Узбекистан и срещата с Путин са значими и заради обстоятелството, че след един месец, на 16 октомври, Китай ще бъде хазаин на значимия 20-и народен конгрес на Комунистическата партия, на който се чака Си да бъде избран отново за невиждан трети мандат.

Медиите в Тайван и Хонконг преглеждат пътуването на Си на срещата на върха на ШОС като сигнал, че той изцяло управлява партията и страната. Освен това Китай евентуално желае по този метод да покаже ясно на Съединени американски щати, че има намерение да резервира позицията си на международната сцена, разяснява Би Би Си.

Срещата на Си и Путин се организира на фона на огромна украинска военна контраатака. Пекин обаче се пробва да резервира " неутрална позиция ". От една страна, китайските публични лица неведнъж упрекваха Съединени американски щати и НАТО за войната; въпреки това, не се наблюдаваше по-съществена поддръжка за Русия.

Според анализатори неуспехът на съветските войски дава на Си Дзинпин преимущество в договарянията с Путин. В същото време това няма да се отрази на цялостната тенденция на съдействието сред двете страни, защото те имат общ стратегически интерес - да се опълчват на Запада.

" Независимо дали Русия ще завоюва или ще загуби, Китай няма да промени желанието си да продължи да развива връзките си с Русия ", съобщи пред Wall Street Journal Юн Сонг, шеф на Китайската стратегия в основания в Съединени американски щати Център за разбори " Стимсън ". - Ако Русия завоюва, Китай ще се снабди с авторитетен съдружник. Ако Русия загуби, тя евентуално ще стане васал на Китай.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР