Руският президент Владимир Путин застави бойците на Вагнер“ да полагат

...
Руският президент Владимир Путин застави бойците на Вагнер“ да полагат
Коментари Харесай

Путин застави бойците на „Вагнер“ да полагат клетва за преданост към руската държава

Руският президент Владимир Путин принуди бойците на „ Вагнер “ да поставят писмена клетва за лоялност към съветската страна. Това се случва дни след злополуката, при която се допуска, че е умрял ръководителят на частната военна компания, Евгений Пригожин, съобщи Ройтерс.

Промяната влезе в действие неотложно с подписания през вчерашния ден декрет от Путин.

Според „ Ройтерс “ този ход на Путин цели стягане на контрола от страната върху тези формирования.

Според обнародвания на интернет страницата на Кремъл декрет всеки, извършващ активност от името на армията или в поддръжка на по този начин наречената специфична военна интервенция в Украйна, би трябвало публично да се закълне във честност към Русия.

Указът беше показан като стъпка към слагането защитата на Русия върху духовни и нравствени устои, а в самия текст на клетвата е включено изречение, в което полагащият я дава обещание прецизно да съблюдава заповедите на командирите и висшето управление.

Без да показват доказателства западни политици и коментатори обявиха, че Путин е наредил Пригожин да бъде премахнат като наказване за проведения от него двудневен бунт в края на юни против командването на армията, което бе и най-сериозното предизвикателство за ръководството на съветския президент, откогато той пристигна на власт през 1999 година

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова сходни обвинявания неистина.

Все още съветското президентство не е удостоверило изрично гибелта на Пригожин. Оттам обявиха, че е належащо да се излезнат резултатите от формалните експертизи.

 

 Снимка: БГНЕС/EPA/ANATOLY MALTSEV

Според авиационните управляващи в Русия Пригожин е бил на борда на частен аероплан, който в сряда вечер се разруши в регион северозападно от Москва, без никой от пасажерите в него да оцелее. Това се случи тъкмо два месеца след управлявания от него несполучлив бунт против съветското военно ръкодоство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР