Руският президент Владимир Путин вече призна независимостта на подкрепяните от

...
Руският президент Владимир Путин вече призна независимостта на подкрепяните от
Коментари Харесай

Сепаратистките райони в Украйна

Руският президент Владимир Путин към този момент призна н езависимостта на подкрепяните от Москва бунтовни източноукраински региони - ход, който ще изостри още повече напрежението със Запада на фона на опасенията от съветска инвазия в Украйна.

Путин направи това след дни на нараснало напрежение в източния индустриален център на Украйна, където украинските държавни сили са изправени от близо осем години против подкрепяните от Русия сепаратисти в спор, лишил живота на повече от 14 хиляди души.

Следва информация за териториите в Източна Украйна под размирен надзор: 

СЕПАРАТИСТКИЯТ БУНТ НА ИЗТОК

Когато през февруари 2014 година проруският президент на Украйна беше свален от власт от всеобщи митинги, Русия отговори с анексирането на украинския Кримски полуостров . След това Москва застана зад бунтовниците в преобладаващо рускоезичния район в Източна Украйна, прочут като Донбас. 

 карта Крим Thinkstock/Getty Images

През април 2014 година подкрепяните от Русия бунтовници превзеха държавни институции в Донецка и Луганска област , прогласиха основаването на " национални републики " и започнаха да водят война против украинските войски и доброволчески батальони.

Месец по-късно сепаратистките региони проведоха всенародно допитване за оповестяване на самостоятелност и направиха опит да се причислят към Русия. Москва не ги одобри, а просто използваше двете области като средство да държи Украйна в орбитата си и да попречва влизането ѝ в НАТО .

Украйна и Западът упрекнаха Русия, че поддържа бунтовниците с войски и оръжие. Москва отхвърли това, потвърждавайки, че всички руснаци, които водят война там, са доброволци.

На фона на яростни сражения с танкове, тежка артилерия и бойна авиация, на 17 юли 2014 година над Източна Украйна беше свален Полет 17 на Малайзийските авиолинии, при което починаха всички 298 души на борда .

 Сваленият аероплан в Украйна летял по-ниско от плануваното фотография: БГНЕС, списък

Международно следствие заключи, че пътническият аероплан е изумен от доставена от Русия ракета, изстреляна от територия, намираща се под размирен надзор. Москва продължава да отхвърля да е забъркана.

МИРНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА ИЗТОЧНА УКРАЙНА

След тежкото проваляне на украинските войски през август 2014 година пратеници на Киев, бунтовниците и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) подписаха помирение в беларуската столица Минск през септември същата година.

Документът предвиждаше преустановяване на огъня под наблюдението на ОССЕ, евакуиране на всички задгранични бойци, замяна на пленници и заложници, прошка за бунтовниците и заричане отцепническите области да се употребяват с избрана степен на самоуправление.

Споразумението скоропостижно се провали и яростните боеве се възобновиха , което докара до ново огромно проваляне за украинските войски, в борбата за Дебалцево през януари-февруари 2015 година

С посредничеството на Франция и Германия беше реализирано ново спокойно съглашение, което беше подписано през февруари 2015 година в Минск от представители на Украйна, Русия и бунтовниците. То предвиждаше ново прекъсване на огъня, евакуиране на тежкото въоръжение и поредност ходове за реализиране на политическо споразумяване на спора. Лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия подписаха декларация в поддръжка на съглашението.

ЗАМРАЗЕН КОНФЛИКТ В УКРАЙНА

Със съглашението от 2015 година Кремъл направи огромен дипломатически удар, тъй като то задължаваше Украйна да даде необикновен статут на сепаратистките региони , позволявайки им да основат лични полицейски сили и да имат думата при назначението на локалните съдии и прокурори. В него също така беше заложено състояние, че Киев ще може да си върне контрола върху почти 200-километровата граница с Русия в бунтовническите региони едвам когато те получат самоуправление и произведат локални избори под наблюдението на ОССЕ - избор, който съвсем сигурно би оставил проруските бунтовници на власт там.

 Донецк Путин Българска телеграфна агенция

Много украинци възприемат тези договорености като изменничество към националните ползи и по тази причина използването им навлезе в застой .

Документът от Минск оказа помощ за прекратяването на яростните боеве, само че ситуацията остана напрегната, като постоянно продължаваше да има престрелки.

При състояние че осъществяването на Минските споразуменията забуксува, вярата на Москва да употребява бунтовническите региони, с цел да въздейства директно на украинската политика, беше попарена. Замразеният спор обаче изчерпа ресурсите на Киев и на процедура сътвори непреодолима спънка пред осъществяването на задачата, която си беше сложила Украйна, да влезе в НАТО - присъединението към алианса даже е записано в украинската конституция.

Москва предприе старания да затвърди хватката си върху бунтовническите региони, предоставяйки съветски паспорти на над 720 хиляди души - близо една пета от към 3,6-милионното им население. Тя обезпечи финансово-икономическа поддръжка на сепаратистките територии, която обаче се оказа незадоволителна за превъзмогване на големите вреди от боевете и укрепването на локалната стопанска система. Преди спора на Донбас се падаше дял от към 16 % от брутния вътрешен артикул на Украйна.

УСИЛИЯ ЗА СЪЖИВЯВАНЕ НА МИРНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

В изискванията на покачващо се напрежение по отношение на скупчването на съветски войски по украинските граници, Франция и Германия започнаха нови старания за поощряване на спазването на съглашението от 2015 година, с вярата това да помогне за споразумяване на настоящето опълчване.

Изправени пред апели от Берлин и Париж за използване на договореностите, украинските управляващи ускориха рецензиите си към Минското съглашение и предизвестиха, че то може да докара до раздробяване на страната. Два кръга договаряния сред специфични президентски представители от Русия, Украйна, Германия и Франция не реализираха никакъв прогрес.

 Володимир Зеленски БГНЕС

Междувременно долната камара на съветския парламент прикани предходната седмица Путин да признае независимостта на бунтовническите региони в Украйна.

ПУТИН ПРИЗНАВА НЕЗАВИСИМОСТТА НА РАЗМИРНИТЕ РЕГИОНИ

Признаването от Путин на независимостта на териториите, намиращи се под размирен надзор, на процедура поставя кръст на Минските съглашения и ще изостри още повече напрежението със Запада . Москва подписа контракти за другарство с бунтовническите територии - ход, който може да проправи пътя за откритото им подкрепяне от Русия с войски и оръжие.

До това развиване се стигна след няколко дни на обстрели по продължение на фронтовата линия в Донецка и Луганска област. Украйна и Западът упрекнаха Москва, че нагнетява напрежението, с цел да си сътвори претекст да нахлуе. Русия от своя страна упрекна Киев, че се пробва да си върне със мощ следените от бунтовниците територии - изказване, което Украйна изрично отхвърли.

 Бежанци в Донбас БГНЕС

В петък сепаратистките водачи направиха видеообръщения, в които оповестиха евакуация на гражданското население заради заплаха от, по думите им, украинска " експанзия ". Техническите данни от видеото демонстрираха, че изказванията им са записани два дни по-рано, когато ситуацията към момента беше относително спокойна, което приказва за умишлено желание за отделяне на тези региони от Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР