Руският президент Владимир Путин ще пристигне утре на работна визита

...
Руският президент Владимир Путин ще пристигне утре на работна визита
Коментари Харесай

Путин ще посети утре ОАЕ и Саудитска Арабия, а в четвъртък ще има среща в Русия с иранския президент

Руският президент Владимир Путин ще дойде на следващия ден на работна аудиенция в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия, а на идващия ден ще организира в Русия договаряния с иранския си сътрудник Ебрахим Раиси, заяви през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс.

Попитан дали Путин ще разиска вероятни координирани дейности на международните петролни пазари по време на обиколката си в Персийския залив, представителят сподели, че сходни диалози се водят в границите на формата ОПЕК+, само че въпросът постоянно е стоял на дневен ред.

Визитата идва, откакто предишния четвъртък страните от ОПЕК+ се споразумяха непринудено да понижат доставките на нефт с към 2,2 милиона барела дневно - стъпка, която беше посрещната със песимизъм на международните петролни пазари.

Плановете на Путин да пътува до Саудитска Арабия, която е най-големият експортьор на нефт в света, както и до ОАЕ, за първи път бяха оповестени през вчерашния ден от новинарския уебсайт ШОТ. Сайтът, цитира съветника по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков, който заяви, че Путин първо ще посети ОАЕ, а по-късно и Саудитска Арабия, където ще договаря главно с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Путин и саудитският принц откриха близки връзки, показва Ройтерс. Това спомогна за сключването на съглашение за основаване на групата ОПЕК+ в края на 2016 година за да се въздейства на международните петролни пазари, откъдето идва огромна част от бюджетните доходи и на двете страни.

От друга страна Дубай се трансформира във значим търговски хъб за съветските петролни компании, в това число за втората по величина съветска петролна компания " Лукойл ", която реалокира част от активността си в града, откакто европейските наказания против Москва принудиха съветските компании да пребазират своята активност на неутрална територия.

Путин рядко пътува в чужбина през последните години и то главно в страните от някогашния Съветски съюз. Последната му аудиенция отвън тази група страни беше в Китай през октомври, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР