Руският президент Владимир Путин проведе среща с високопоставени служители относно

...
Руският президент Владимир Путин проведе среща с високопоставени служители относно
Коментари Харесай

Путин обвини Украйна, че е атакувала Курската АЕЦ

Руският президент Владимир Путин организира среща с високопоставени чиновници по отношение на обстановката в съветските райони, граничещи с Украйна , откакто украинските войски започнаха изненадващо навлизане в Курска област на 6 август, предава Ройтерс.

Светкавичното навлизане на Украйна в Курска област е най-голямото в Русия от страна на непозната мощ от Втората международна война насам. Хиляди украински бойци пробиха западната граница на Русия, явно хващайки Москва неподготвена.

Оттогава бушуват яростни боеве, до момента в който съветските войски се борят да прогонят украинските бойци, които се стремят да консолидират и разширят територията, която управляват.

" Събрах Ви, с цел да обсъдим обстановката, която се развива сега в граничните региони на Русия ", сподели Путин при откриването на срещата.

Путин  упрекна Украйна, че се пробвала да нападна съветската атомна електроцентрала Курск в нахлуване през нощта и сподели, че Москва е уведомила Международната организация за атома сила (МААЕ) на Организация на обединените нации за нуклеарната сигурност в централата.

Смирнов от своя страна сподели на Путин, че обстановката в централата, която разполага с четири руски реактора РБМК-1000 с графитен модератор, е " постоянна ".

" Противникът се опита да нанесе удар по атомната електроцентрала през нощта през днешния ден ", сподели Путин на среща на висши чиновници за обстановката в съветските гранични региони.

" Международната организация за атомна сила е осведомена, те дават обещание сами да дойдат и да изпратят експерти, които да оценят обстановката ", сподели Путин.

Той не даде повече детайлности за случая, нито даде документални доказателства в поддръжка на изказванието си. Няма неотложен коментар от Украйна и Ройтерс не съумя да удостовери без значение офанзивата.

Първият вицепремиер Денис Мантуров сподели, че Русия прави оценка вредите върху селското стопанство и промишлеността в граничните региони.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов сподели, че 133 190 души са напуснали или са били евакуирани от неговия район. Путин попита Смирнов дали съдействието с правоприлагащите и военните служби работи. Смирнов сподели, че това е по този начин.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз сподели на Путин, че на украински диверсионно-разузнавателен екип да навлезе в района.
 Русия проверява кореспондент на CNN за активността му в Курска област
Русия проверява кореспондент на CNN за активността му в Курска област

ФСБ уточни журналиста като Ник Пейтън Уолш, основен сътрудник по интернационална сигурност на CNN.

През миналото денонощие няма основни промени на фронтовата линия в Курска област. Страните продължиха да събират запаси, да прегрупират и укрепват позициите си, обобщава Би Би Си.

Руските телеграм канали пишат за продължаващи офанзиви на украинските въоръжени сили по фланговете близо до районния център Коренево - има известия за опити на украински елементи да пробият съветската защита от югозапад покрай село Комаровка и от изток и североизток покрай селото на Олговка.

Позицията на съветската формация, защитаваща граничната зона южно от река Сейм, става все по-трудна. След като и, съветските елементи на левия бряг се оказаха изолирани и опитите за определяне на понтонни преходи се провалиха .

Засега украинската войска не води дейни настъпателни дейности в този регион, само че в случай че сухопътна интервенция стартира от границата или от изток, където украинските въоръжени сили решително държат позиции, въпросът за снабдяването на изолирани съветски елементи може да стане изключително изострен .

Продължават боевете на изток от Суджа . Съдейки по отчетите на съветските военни за офанзиви по линията на селата Русская Конопелка - Уланок - Борки - Спальное, тези обитаеми места остават под контрола на украинските въоръжени сили.

В Курск управляващите започнаха да инсталират стоманобетонни укрития по образеца на Белгород. Според изпълняващия длъжността губернатор на района Алексей Смирнов общо 60 такива структури ще бъдат сложени на многолюдни места в града. Стоманобетонни модули се възнамерява да бъдат конфигурирани и в Курчатов, където се намира Курската атомна електроцентрала, и в град Железногорск в северната част на района.
 Владимир Путин демонстративно целуна Корана
Владимир Путин демонстративно целуна Корана

Кремъл интензивно се пробва да накара съветското общество да омаловажава нахлуването на украинците в Курск
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР