Външният министър на Египет предупреди за риска от всеобхватна регионална

...
Външният министър на Египет предупреди за риска от всеобхватна регионална
Коментари Харесай

Египет предупреждава от „тотална“ регионална война

Външният министър на Египет предизвести за риска от всеобхватна районна война, откакто боевете сред Израел и ливанската „ Хизбула “ се ускориха, като съобщи, че ескалацията „ оказва отрицателно въздействие “ върху договарянията за помирение в Газа.

Бадр Абделати приказва преди годишната среща на международните водачи в Организация на обединените нации, на която хор от интернационалните сили прикани Израел и Хизбула да се оттеглен от ръба на пропастта.

„ Съществува огромна угриженост по отношение на опцията за ескалация в района, която да докара до всеобхватна районна война “, сподели той пред Агенция Франс Прес в централата на Организация на обединените нации, като добави, че последният скок на насилието е „ повлиял негативно “ на договарянията за преустановяване на огъня.

„ Но Египет, дружно с Катар и Съединените щати, има цялостната решителност и ангажираност да продължи “ напъните за реализиране на съглашение за помирение, сподели той.

Катар, Египет и Съединени американски щати от месеци се пробват да реализират съглашение за преустановяване на огъня и освобождение на заложниците в Газа, което съгласно дипломатите ще помогне за усмиряване на напрежението в района.

„ Всички съставни елементи на договорката са подготвени “, сподели Абделати. „ Проблемът е в неналичието на политическа воля от израелска страна “, добави той.

Абделати също по този начин упрекна „ провокативната политика “ на Израел за усилването на боевете с Хизбула, съдружник на Хамас.

„ Разговаряме с нашите районни и интернационалните сътрудници, в това число със Съединени американски щати, за това какъв брой е значимо да се работи за прекъсване на ескалацията и за прекъсване на едностранната и провокативна политика, която Израел организира “, сподели той.

Регионалният пожар „ не служи на ползите на никоя от страните “, добави първият посланик на Египет.

Абделати приказва след срещи във Вашингтон с американски публични лица тази седмица, в това число със съветника на Белия дом Амос Хохщайн, който управлява напъните за реализиране на помирение сред Ливан и Израел.

По-рано в сряда египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси даде обещание да усили напъните за обезпечаване на помирение в Газа по време на диалози с гостуващия държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Блинкен съобщи, че прекратяването на огъня би било най-хубавият метод да се спре разпространяването на насилието в Близкия изток.

„ Всички знаем, че прекратяването на огъня е най-хубавият късмет да се оправим с филантропичната рецесия в Газа, да се оправим с рисковете за районната непоклатимост “, сподели той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР