Руският президент Владимир Путин продължи да се представя като военновременен

...
Руският президент Владимир Путин продължи да се представя като военновременен
Коментари Харесай

ISW: Версиите за визитата на Путин в Херсон и Луганск

Руският президент Владимир Путин продължи да се показва като военновременен водач в очакване на планувана украинска контраатака по време на визитата си в окупираните Херсонска и Луганска области. На 18 април Кремъл заяви, че Путин е посетил щаба на съветската група войски " Днепър " в Херсонска област и щаба на Националната армия " Восток " в окупираната Луганска област.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин е посетил окупирани територии на 17 април. Путин обаче декларира в един от видеозаписите, че православният празник Великден следва , което допуска, че визитата му се е случило преди 16 април.

Това се споделя в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

По-късно Кремъл редактира видеото, с цел да изключи изказването на Путин за идния тогава източен празник. Украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовата линия на Авдеевка на 18 април и е допустимо Кремъл съзнателно да пусне фрагменти от визитата на Путин, с цел да засенчи визитата на Зеленски в осведомителното пространство.
 Путин бил в Херсон и Луганск без Шойгу и Герасимов, с цел да не се изкушава съперника
Путин бил в Херсон и Луганск без Шойгу и Герасимов, с цел да не се изкушава съперника

Неяснота към точната дата на пътуването

ISW заяви за съветски блогъри, които подлагат на критика съветски публични лица, че не са съумели да посетят фронтовата линия като Зеленски, а Путин преди този момент посети окупирания Мариупол на 19 март, с цел да усъвършенства славата си на военновременен водач.

Руските окупационни чиновници и блогъри отпразнуваха визитата на Путин и твърдяха, че той е повишил морала на съветските военнослужещи, готвещи се да отхвърлен украинските контраофанзиви.

Посещението евентуално също имаше за цел да разпознава обществено евентуални изкупителни жертви преди плануваните украински контраофанзиви. Путин получи брифинги от командващия съветските въздушно-десантни сили (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински, командващия групата войски Днепър генерал-полковник Олег Макаревич и други неназовани военни командири по отношение на обстановката по фронтовата линия на Херсон и Запорожие.

Путин също се срещна с генерал-полковник Александър Лапин и други неназовани високопоставени офицери, с цел да обсъдят обстановката на фронтовата линия в Луганск. Вероятно Путин съзнателно е показал Теплински и Макаревич като командири, отговарящи за Южна Украйна, а Лапин като командващ, наблюдаващ Луганското направление. Путин, източници в Кремъл и блогъри все по-често разискват вероятностите за украинска контраатака и е евентуално Кремъл да приготвя вътрешното осведомително пространство или за военни провали, или за провалянето на опасността от контранастъпление.
 Защо Украйна не стартира контранастъплението и по какъв начин се готви за него Русия
Защо Украйна не стартира контранастъплението и по какъв начин се готви за него Русия

Анализ на Би Би Си

Демонстративните срещи на Путин с Теплински, Макаревич и Лапин евентуално удостоверяват следващата смяна във военното командване и евентуално във вътрешния кръг на Кремъл. Блогър, обвързван с Кремъл, означи, че началникът на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов и министърът на защитата Сергей Шойгу не са участвали на срещите на Путин в окупирана Украйна.

Блогърът твърди, че Теплински и Лапин - и двамата съгласно известията са били пуснати в отпуск - са се върнали в съветското военно командване евентуално срещу волята на Герасимов и Шойгу. Руски източници по-рано твърдяха, че Кремъл е заменил обвързвания с Вагнер Теплински с Макаревич като пълководец  на 13 януари, евентуално откакто съветското МО и Герасимов са си върнали благоволението на Путин в навечерието на несполучливата зимно-пролетна настъпателна интервенция на Русия в Донбас.

Срещата удостоверява намеците на  финансиста на " Вагнер " Евгений Пригожин за преназначаването на Теплински.

ISW по-рано оцени, че доказаното преназначаване на Теплински допуска, че Кремъл евентуално се стреми да работи с " Вагнер ", с цел да реализира решителна победа в Бахмут.

Потвърждението може в допълнение да демонстрира, че , като е преодолял напъните на Герасимов и Шойгу да отстраняват Вагнер в Бахмут.

Путин може би се пробва да балансира въздействието на " Вагнер ", като преназначи Лапин да командва Луганския бранш на фронтовата линия. Свързаният с Кремъл блогър твърди, че Лапин е поел ролята на командващ формированието на Националната армия " Восток " и отбелязва, че срещата Путин - Лапин удостоверява завръщането на Лапин на фронтовата линия.

Пригожин и чеченският водач Рамзан Кадиров управляваха сполучлива акция за премахване на Лапин от позицията му на пълководец на групата " център " на съветските сили, евентуално заради персонални спорове по време на настъпателните интервенции в Северодонецк-Лисичанск и Луганск през лятото на 2022 година

Блогърът спекулира, че Путин е преназначил Лапин, с цел да укрепи командването в региона или да помогне на Путин да избегне спорове с съветското министерство на защитата.
 Лондон: Генерал-полковник Теплински още веднъж се върна във войната в Украйна
Лондон: Генерал-полковник Теплински още веднъж се върна във войната в Украйна

Бурната му кариера допуска мощно напрежение сред фракции в съветския общоприет щаб

Избрани членове на " Клуба на гневните патриоти " се застъпват за гражданска война в Русия, в случай че Кремъл замрази войната или продължи мирни договаряния с Украйна и Запада. Самопровъзгласилият се някогашен " национален губернатор на Донецка област " Павел Губарев дефинира " Клуба на гневните патриоти " като " евентуално революционна мощ ", която ще предотврати " измяната ", в случай че държавното управление реши да замрази актуалните фронтови линии в Украйна.

Губарев също означи, че Русия не може да завоюва войната без гражданска война - или от държавното управление, или в обществото - тъй като олигарси, сътрудници, етнически мафии и националистически сепаратисти няма да разрешат реформирането на социално-икономическите институции, с цел да поддържат военните старания. Бившият съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин означи, че мнението на Губарев не съставлява груповата визия за " Клуба на гневните патриоти " и означи, че всяка гражданска война стартира с " прелом от върха ", над който той и други членове на групата са без надзор, защото нямат връзки с Кремъл.

Официалният акаунт в Telegram " Клубът на ядосаните патриоти " разшири прогнозата по отношение на вероятните политически промени в Кремъл вследствие на украинска контраатака, което може да съставлява опасенията на групата по отношение на хода на войната.

Групата разшири обява на водача на съветското придвижване " Гражданска взаимност " Георгий Федоров, който съобщи, че политическата обстановка в Русия значително зависи от действителностите на фронта. Федоров оцени, че последните изказвания на финансиста на " Вагнер " Евгений Пригожин за края на " специфичната военна интервенция " са началото на акцията за заледяване на войната в Украйна.

Федоров съобщи, че в случай че руснаците съумеят да победят украинските контраофанзиви през лятото, тогава съветският президент Владимир Путин може да замрази войната, с цел да избегне свикването на готовност преди президентския избирателен цикъл през 2024 година Федоров твърди, че Русия евентуално ще показа потушената украинска контраатака като победа и евентуално ще ускори напъните за набиране на доброволци, с цел да генерира задоволително военнослужещи на контракт, с цел да държат съществуващите фронтови линии. Фьодоров твърди, че Кремъл ще продължи да ускорява цензурата и репресиите и няма да смени чиновници в Кремъл или във военното командване в изискванията на несполучливи контранастъпателни интервенции. Федоров съобщи, че в случай че украинците са сполучливи, политическата обстановка в Кремъл ще докара до по-дълбок спор сред другите партии за въздействие и Кремъл ще извърши кадрови промени. Той твърди, че макар евентуалната готовност и разтърсването в обществото и Кремъл, системата на Путин е в положение да отстрани всички закани, " свързани с прихващането на властта ". Федоров означи, че най-невероятният сюжет е идното раздробяване на енергийната система на Путин, само че означи, че разнообразни финансови, районни и индустриални фигури може да се приготвят за подобен резултат.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу и китайският министър на защитата Ли Шанфу се срещнаха, с цел да обсъдят несигурно стратегическо партньорство и военно съдействие в Москва на 18 април. Шойгу съобщи, че взаимните руско-китайски старания имат за цел да стабилизират и понижат спора и че всяка страна доста цени задълбочаването на военното съдействие.

Шойгу също по този начин съобщи, че Русия и Китай могат да задълбочат партньорството си, като се поддържат твърдо взаимно по въпросите на националната сигурност. Ли съобщи, че първото му посещаване в Русия като министър на защитата показва решимостта да ускори съдействието сред съветската войска и Китайската народно-освободителна войска. Забележките на Шойгу и Ли значително повтарят .

Кремъл продължи напъните си да показа Русия като почитан интернационален сътрудник , като се срещна с Китай на 18 април. Комюникето на Г-7 осъди реториката на съветското нуклеарно изнудване, вероятното разполагане на тактически нуклеарни оръжия от Русия в Беларус, дестабилизирането на Вагнер в Африка, насилственото депортиране на украински деца от окупирана Украйна, прекъсването от страна на Русия на Новия контракт START и даването на бойни безпилотни летателни апарати от Иран на Русия.

Руското министерство на защитата разгласява фрагменти на два съветски стратегически бомбардировача, летящи в интернационалното въздушно пространство над Берингово и Охотско море като част от настоящата инспекция на готовността на Тихоокеанския флот. ISW по-рано оцени, че настоящите инспекции на готовността на Тихоокеанския флот евентуално имат за цел да покажат, че Русия поддържа китайските цели за сигурност в Тихия океан преди срещата на Г-7.

Руските управляващи задържаха съветския експерт по връзки с обществеността Ярослав Ширшиков, помощник на арестувания кореспондент от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович, в Екатеринбург на 18 април. Руският информативен бюлетин Комерсант заяви на 18 април, че съветските управляващи са задържали Ширшиков и са го обвинили в оправдаване на тероризма, евентуално поради обществените му връзки медийни изявления за убийството на известния съветски блогър Максим Фомин (псевдоним Владлен Татарски). Ширшиков беседва с Гершкович малко преди арестуването на Гершкович и е един от първите, които оповестяват за изчезналия Гершкович.
 Руски съд отхвърли да пусне Гершкович от ареста
Руски съд отхвърли да пусне Гершкович от ареста

Американският публицист остава в предварителния арест до 29 май

По-рано Ширшиков съобщи, че Гершкович е пътувал до Екатеринбург, с цел да рапортува за рецензиите на Пригожин към шефа на историческия музей в Екатеринбург Игор Пушкарев и мненията на локалните поданици за войната.

Руската държавна дума утвърди поредност от евентуално противоконституционни ремонти в съветския Наказателен кодекс на 18 април, ориентирани към поощряване на вътрешната автоцензура и репресии против съветската общност. Руската държавна дума утвърди ремонти в съветския Наказателен кодекс, които усилват оптималната присъда затвор за държавна измяна от 20 години на пожизнен и позволяват лишаване на съветското поданство за дискредитиране на съветските военни и присъединяване в избрани нежелани неправителствени организации.

Поправката също по този начин планува, че съветски жител не може да се откаже от поданството си, в случай че жителят има несбъднат дълг към страната, като да вземем за пример готовност. Тези ограничения наподобява нарушават съветската конституция, защото член 6 гласи, че съветски жител не може да бъде лишен от своето поданство или от правото да промени статуса си на поданство.

Държавната дума също по този начин утвърди корекция, която криминализира консултирането на интернационалните организации , в които Русия не принадлежи, или непознати държавни органи. Руската опозиционна медия OVD-Info декларира, че тази корекция ще криминализира улеснението на интернационалните следствия на военни закононарушения.

Международното филантропично право, по което Русия е страна, постановява, че страните имат обвързване да проверяват и преследват военни закононарушения.

Централният щаб на съветския " Безсмъртен полк " разгласи, евентуално в опит да се понижи общественото разискване на смъртните случаи в сегашния спор. Депутатът от Държавната дума на Русия и съпредседател на централния щаб на " Безсмъртния полк " Елена Цунаева разгласи анулацията на марша, който уважава паметта на починалите съветски войни, на 18 април заради неуточнени съображения за сигурност.

Цунаева съобщи, че вместо това жителите могат да изпращат фотоси на родственици в централизирана онлайн база данни, с цел да вземат участие във " виртуално шествие ", което съветските управляващи евентуално ще употребяват, с цел да скрият броя на съветските бойци, убити в Украйна. Цунаева също прикани хората да споделят фотоси на своите умряли членове на фамилията онлайн, върху облекла и коли.

Кремъл продължава напъните си за консолидиране на прокси формирования с стандартните съветски сили . Руската държавна дума одобри на първо четене законопроект на 18 април, който дава статут на деец и привилегии на съветски бойци и съветски жители, воювали в Донбас от 2014 година

Думата също по този начин одобри законопроект, който напълно разписва заеми за всеки, който е взел участие в съветската инвазия в Украйна от 2014 година насам и е умрял или е бил съществено ранен в борба.

Кремъл фрапантно усили рекламите за акцията за набиране на съветски доброволци, започвайки от март 2023 година Руското без значение издание " Новая газета " заяви, че съветски публични лица, локални медии и даже учебни заведения са разгласили 75 000 реклами за набиране в съветската обществена медийна платформа VK, от които 70 % са излезли през последните два месеца.

Новая газета отбелязва, че 90 % от всички изявления популяризират работа по контракт с съветското Министерство на защитата (МО), до момента в който други 2500 изявления предизвикват набиране на личен състав за частната военна компания (ЧВК) " Вагнер ". Изходът откри, че държавните чиновници най-често разпространяват такива реклами и означи, че изявления за набиране на личен състав се появяват и в групи в обществените медии, които нямат никаква връзка с вести, работа или военни каузи. Руските чиновници популяризират и в лечебни заведения, входове на жилища и в метрото. Руски боен специалист сподели пред Новая газета, че доброволците са подписвали контракти с съветското МО за избран интервал на краткотрайна работа, само че сега съветското МО предлага безсрочни контракти за военна работа, които могат да бъдат прекъснати единствено от съветския президент Владимир Путин.

Продължаващата акция на Кремъл за набиране на доброволци евентуално от ден на ден интегрира напъните за набиране на " Вагнер " в всеобхватни публични старания на Кремъл за набиране. Новая газета заяви, че " Вагнер " възнамерява да набере доброволци благодарение на локални управляващи и е заречен да посети 36 097 обитаеми места в Русия през април. " Вагнер " възнамерява да популяризира военната работа в постройките на локалната администрация и в пощите. Рекламите на " Вагнер " се появяват и по федерални телевизионни канали като RT и локални кримски и новосибирски канали. Подкрепата на локалните администрации за набирането на " Вагнер " може да значи, че Кремъл още веднъж разрешава на Вагнер да разшири силата си или допуска, че финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин има дълбока мрежа от локални чиновници, свързани с Вагнер. По-рано Пригожин се оплака, че Санкт Петербург и Ярославска област са единствените два района, които не поддържат интензивно напъните за набиране на личен състав.

Русия образува нова частна организация за военно образование, която евентуално също поддържа напъните на Кремъл за генериране на сили. Центърът за образование " Воевода " разгласи откриването на разнообразни центрове за образование в няколко съветски града, като кани хора на възраст от 14 до 60 години да посетят военно образование на 6 април.

Воевода разгласи, че опитни бойни ветерани ще образоват класа и разпространява профилирани тактически уроци за интервенции с БЛА и интервенции за битка с БЛА.

Руските окупационни чиновници също образуват казашки военни формирования в Южна Украйна. Ръководителят на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки разгласи, че администрацията е подкрепила решението за основаване на регистрирани казашки сили в окупираната Запорожка област.

Силите на помилваните някогашни пандизчии от Вагнер не престават да правят жестоки закононарушения в Русия след сключването на техните контракти и реинтеграцията им в съветското общество. Съобщава се, че освободеният наемник от " Вагнер " Георгий Сиукаев е умъртвил граждански в Цхинвали, Южна Осетия.

Сюкаев неотдавна се завърна от фронтовата линия в Украйна, а Пригожин твърди, че процентът на повторните закононарушения във " Вагнер " остава невисок.

Руски медии оповестиха, че съветският държавен защитителен конгломерат " Ростех "  е трансферирал мощностите за произвеждане на муниции в Централния проучвателен институт " Буревестник ", " Уралтрансмаш " и цех № 9 от собствеността на машиностроителната компания " Уралвагонзавод " на " Техмаш ".

" Ростех " твърди, че прехвърлянето ще усили размера на производството, до момента в който " Уралвагонзавод "  се концентрира върху производството на танкове. Блогър, обвързван с Кремъл, означи, че някои съветски източници подлагат на критика прехвърлянето, като настояват, че сходен ход е " подла приватизация " на отбранителни предприятия, до момента в който съветските сили са изправени пред дефицит на снаряди.

Блогърът осъди сходни опасения, като означи, че тези индустриални уреди остават държавна благосъстоятелност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР