Руският президент Владимир Путин призова олигарсите в страната да поставят

...
Руският президент Владимир Путин призова олигарсите в страната да поставят
Коментари Харесай

Путин иска олигарсите да подкрепят Русия, а не да крият парите си в офшорки

Руският президент Владимир Путин прикани олигарсите в страната да слагат патриотизма над облагата и да влагат вкъщи, с цел да подтикват стопанската система, сложена в изискванията на западни наказания, оповестява Reuters.

Путин се обърна към бизнес елита за първи път от началото на войната в Украйна и съобщи, че ролята му е освен да печели пари, само че и да поддържа обществото.

" Отговорният бизнесмен е същински жител на Русия, на своята страна, жител, който работи в неин интерес ", сподели Путин. " Той не крие активи в офшорни зони, а записва компании тук, в нашата страна, и не става подвластен от непознати управляващи. ", добави президентът.

Милиардерите Олег Дерипаска, Владимир Потанин, Алексей Мордашов, Герман Хан, Виктор Векселберг, Виктор Рашников, Андрей Мелниченко и Дмитрий Мазепин - чиито бизнес ползи са в голям стопански обсег - от метали и банкиране до аграрни торове, бяха измежду участниците в събранието.

Путин съобщи, че задачата му е да се построи по-динамична стопанска система, която да докара до " видимо възстановяване на качеството на живот на хората в цялата страна ".

Въпреки че беше посрещнат с бурни аплодисменти, той насочи твърдо обръщение към най-богатите в Русия: те би трябвало да мислят повече за потребностите на страната и по-малко за личните си облаги.

След началото на войната, множеството съветските магнати бяха подложени на наказания от Запада - нещо, което Путин употребява като мотив, че вложението вкъщи е по-безопасно, напомня още организация Reuters.

Путин назова глобите „ опит за заличаване на съветската стопанска система “, който се е провалил, само че и страната не може да си разреши да бездейства. " Разбирам чудесно това, което ни предизвестяват недоброжелателите, казвайки, че Русия ще има проблеми в средносрочен проект. Това е опасност, която би трябвало да имаме поради ", сподели той.

" Призовавам ви да не чакате отрицателните последствия от този средносрочен интервал да дойдат... Трябва да действате тъкмо в този момент. ", съобщи Путин.

Русия е изправена пред възходящ бюджетен недостиг и с цел да се оправи с него, възнамерява да събере към 300 милиарда рубли (3,9 милиарда долара) от ексклузивен налог, макар че това няма да засегне компаниите за рандеман на петрол, газ и въглища. Министърът на финансите Антон Силуанов съобщи, че данъкът ще бъде избран на към 5% от свръхпечалбата, заяви организация ТАСС, представена от Reuters. Данъкът ще влезе всила от 2024 година, само че финансовото министерство чака фирмите да създадат заплащания и през тази година, добави той.

Припомняме, че при започване на месеца Путин подписа декрет, по силата на който компании, неизпълнили в период дадените им от страната военни поръчки, могат да бъдат поставяни под " външна администрация ". Указът на процедура слага съветската стопанска система на военновременни основи, въпреки и публично военно състояние в страната да не е оповестено, с изключение на в отчасти или изцяло окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

По силата на указа министерството на стопанската система има цялостното право да отстранява управата на всяка неизпълнила в точния момент поръчките компания и да назначава на нейно място нова външна администрация. Указът  ще се ползва по отношение на компании, които " нарушават отговорностите си по контракти с страната и не вземат ограничения, с цел да подсигуряват навременните доставки ", се показва още в документа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР