Руският президент Владимир Путин приветства днес куража на арменския министър-председател

...
Руският президент Владимир Путин приветства днес куража на арменския министър-председател
Коментари Харесай

Путин застана зад Пашинян: Арменският премиер взе болезнено, но важно решение за Карабах

Руският президент Владимир Путин приветства през днешния ден " куража " на арменския министър-председател Никол Пашинян, който е подложен на критика в страната си за примирието, одобрявано в Армения като проваляне в траялата шест седмици война за Нагорни Карабах, а в Азербайджан - като победа.

Споразумението, подписано на 9 ноември сред Баку и Ереван под патронажа на Москва, обезпечи обилни териториални придобивки на Азербайджан и е считано за злополука от доста арменци, които желаят оставката на Пашинян.

" Арменското държавно управление бе задължено да вземе доста мъчно, само че належащо за страната си решение ", съобщи съветският президент на видеоконферентна среща на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), в която членуват Русия и Армения, съобщи Франс прес.

" Тези решения бяха мъчителни и изискваха персонален кураж от арменския министър председател ", сподели Путин и увери, че " нашата задача (на ОДКС) в този момент е да подкрепим арменския министър председател и неговия екип и да организираме кротичък живот " в Нагорни Карабах, да оказват помощ на хората, попаднали в сложни житейски обстановки.

На собствен ред, по време на срещата Никол Пашинян посочи, че ролята на Владимир Путин за прекъсването на кръвопролитията в Нагорни Карабах е изключителна.

" Бих желал особено да отбележа изключителната роля на съветския президент Владимир Путин. През всичките 44 дни на военни дейности бяхме в непрекъснат контакт и обсъждахме нужните ограничения за прекъсване на кръвопролитията и отбрана на живота на хората. С Владимир Владимирович към момента работим в тясно съдействие за решение на такива проблеми като издирването изчезнали, замяна на военнопленници и арестувани лица и тела на мъртвите ", сподели арменският министър председател, представен от ТАСС.

Къде влезе Азербайджан

По силата на съглашението от 9 ноември азербайджанската и арменската страна стопират на окупираните от тях позиции, след което редица райони попадат под контрола на Баку.

Армения се ангажира да отстъпи три окръга - Лачин, Калбаджар и Агдам - които бяха отвън контрола на Азербайджан от 1994 година Процесът по връщането им завърши през вчерашния ден с влизането на азербайджанската войска в Лачин.

Тези окръзи бяха част от буферна зона към Нагорни Карабах - обитаем най-вече с арменци планински район, който се отдели от Азербайджан след войната през 90-те години на предишния век, означи Агенция Франс Прес.

Споразумението въпреки всичко разреши оцеляването на Нагорни Карабах. Контингент от 2000 съветски военни бе ситуиран за поддържане на мира и за гарантиране на сигурността на Лачинския кулоар - единствения останал път, свързващ Нагорни Карабах с Армения.

Същевременно Турция и Русия се договориха да основат взаимен център в региона за мониторинг на примирието, а турският парламент одобри закон за изпращане на военни наблюдаващи там.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР