Руският президент Владимир Путин пристигна тази сутрин в Кемерово, ден

...
Руският президент Владимир Путин пристигна тази сутрин в Кемерово, ден
Коментари Харесай

Путин в Кемерово

Руският президент Владимир Путин дойде тази заран в Кемерово, ден и половина след пожара, при който починаха 64-ма души - множеството  деца.

Полицията отдели спонтанния мемориал до мола, където през целия ден през вчерашния ден хора оставяха цветя в памет на жертвите, заяви радиостанцията „ Говори Москва “.    

До момента Путин не е споделил нищо за нещастието. Прессекретарят му Дмитрий Песков съобщи единствено, че Путин е наредил на шефа на Министерството на изключителните обстановки (МЧС) Владимир Пучков за отиде на мястото на произшествието. Управителят на Кемеросвска област също не се е появявал на мястото. Според МЧС – с цел да не основава тапи с кортежа си.

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова се възмути във Фейсбук, че „ Съединени американски щати и Европа не съумяха същински да споделят тъгата на Русия по отношение на нещастието в Кемерово “ и са показали „ с нищо голословна експанзия “, изгонвайки съветски дипломати (заради аферата „ Скрипал “, бел. ред.)

Не позволяват родителите на децата, починали при пожара в мола „ Зимняя вишня “ в Кемерово, до процедурата за опознаване без авансово сключване на декларация за неразгласяване. Това споделя за „ Ехото на Москва “ източник, поискал анонимност, заяви радиостанцията в Twitter.

Александър, гражданин на Кемерово, прибавя, че полицията изземва камерите и мобилните телефони на живеещите към мола.

„ По думите му от очевидците на пожара желаят заявления за неразгласяване.  Официални известия за това няма “, отбелязва „ Ехото на Москва “.

По последни данни околните са разпознали телата на 13 деца,  съобщи министърът на опазването на здравето Вероника Скворцова, представена от ТАСС. Разпознати са и 12 възрастни. По думите й съдебномедицинските специалисти са работили цялата нощ. Първите 9 тела ще бъдат предадени през днешния ден на околните им. Много от телата могат да бъдат разпознати единствено с ДНК експертизи.

Един от лекарите споделя, че телата на починалите не са изнесени още от мола, с цел да не провокират суматоха измежду натрупалите се хора, съобщи РИА Новости.

Според формалните данни са починали 64-ма души. Много локални поданици обаче се съмняват включително и считат, че жертвите са доста повече, предава Би Би Си.

От през днешния ден до 29 март в Кузбас е разгласен печал за жертвите. Държавните флагове на постройките ще бъдат спуснати, а радиото и малките екрани няма да излъчват развлекателни стратегии.

Социални мрежи и медии разкриват нови детайлности за нещастието и вероятните аргументи за пожара.

Търговският център е бил сладкарска фабрика в предишното. Местните поданици си спомнят, че и след закриването му, се носела сладка миризма. Заводските пространства не били съществено преустроени, когато бил изработен развлекателният мол, разказва съветската секция на Би Би Си.

Все едно на преправиш затвор на учебно заведение, разяснява локален гражданин в деня след пожара. Много от съгражданите считат, че фабриката не е била подобаваща, с цел да посреща толкоз доста гости след преустройството й в мол.

Огънят е тръгнал от 4-и етаж, където в този миг е имало най-вече деца.

Основните версии са две: пожар в залата с батут или късо съединяване. В обществените мрежи се появиха видеозаписи, на които се вижда по какъв начин черният пушек изпълва пространствата изцяло за секунди.

Елена, избягала от пожара със сина си Егор, видяла три пожарни коли. Но си спомня, че едната кола пристигнала без вода, а на другите преносимите стълби работели неприятно – с тях трябвало да избавят хората през прозорците.

Снощи бе арестуван и пети човек по делото за пожара – той е охранител, който съгласно проверяващите е изключил противопожарната тревога. Всички очевидци, с които екипът на Би Би Си разговарял, обаче споделят, че въобще не са чули тревога.

Преди това обаче алармата се задействала от време на време и чиновниците ходели да питат какво става, споделя една от служителките, Анна Лаврова. Може би тогава са я изключили, в случай че тя работеше, щеше да има доста по-малко починали, счита Анна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР