Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Казахстан на посещение,

...
Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Казахстан на посещение,
Коментари Харесай

Владимир Путин пристигна на посещение в Казахстан

Руският президент Владимир Путин дойде през днешния ден в Казахстан на посещаване, което има за цел да укрепи добросъседските връзки с някогашната руска република - значим стопански сътрудник на Москва, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че визитата се реализира в подтекста на напрежение сред Русия и Запада поради войната в Украйна.

Путин е в казахстанската столица Астана след визити в Киргизстан предишния месец за среща на върха на някогашните републики от Съюз на съветските социалистически републики и в Китай. В началото на диалозите си с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев съветският държавен глава приветства " многостранните " връзки сред двете страни и сподели, че ще бъдат обрисувани нови сфери на " стратегическо " съдействие.

Богатият на нефт Казахстан и други страни в Централна Азия поддържат нежен баланс във взаимоотношенията си с Русия, като резервират мощни стопански връзки с Москва, само че отхвърлят да признаят анексирането на области от Украйна.

Руският президент имаше няколко визити в чужбина, откогато подреди нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари предходната година. Издадената през март от Международния углавен съд (МНС) в Хага заповед за ареста на Путин за хипотетични военни закононарушения, свързани с противозаконното депортиране на деца от Украйна, се отрази на пътувания му зад граница, тъй като всяка страна, която се е включила към по този начин наречения Римски статут на МНС, е задължена да го арестува, един път стъпил на нейна територия. Казахстан не е част от съглашението, с което е основан трибуналът.

Преди Путин в Казахстан беше на посещаване френския президент Еманюел Макрон, който приветства Токаев за това, че удържа на " геополитическия " напън, намеквайки за напъните на Москва да държи съседите си на своя страна.

Взаимоотношенията с Казахстан и другите някогашни републики от Съветския съюз в Централна Азия получиха особена значимост за Русия в търсенето на нови коридори за импорт, които да заобиколят мъчителните наказания, наложени от Запада поради военните дейности на Москва в Украйна, показва АП.

Съединени американски щати и техните съдружници следят от близко Казахстан и другите централноазиатски страни, с цел да се уверят, че те не служат на Русия като канали за импорт на високотехнологични артикули от Запада, заобикаляйки глобите. Представители на Казахстан и други страни от района неведнъж са заявявали, че се преценяват с наложените на Русия наказания.

Междувременно съветски представители дадоха публичност на безпокойството си по отношение на напъните на Запада, по техните думи, да изтеглят съдружниците на Москва от нейното обграждане. Руският министър на външните работи Сергей Лавров означи предишния месец, че Западът ухажва упорито страните от Централна Азия, като им предлага стопански изгоди, с цел да ги откаже от поддържането на здрави връзки с Москва. Той добави, че до момента в който страните от района имат свободата да си избират сами сътрудници, Русия ще се пробва да защищити централноазиатските страни от " безскрупулните " изкушения на Запада.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР