Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Казахстан на посещение,

...
Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Казахстан на посещение,
Коментари Харесай

Владимир Путин пристигна на посещение в Казахстан

Руският президент Владимир Путин дойде през днешния ден в Казахстан на посещаване, което има за цел да укрепи добросъседските връзки с някогашната руска република - значим стопански сътрудник на Москва, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че визитата се реализира в подтекста на напрежение сред Русия и Запада поради войната в Украйна.
Прочетете още
Путин е в казахстанската столица Астана след визити в Киргизстан предишния месец за среща на върха на някогашните републики от Съюз на съветските социалистически републики и в Китай. В началото на диалозите си с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев съветският държавен глава приветства " многостранните " връзки сред двете страни и сподели, че ще бъдат обрисувани нови сфери на " стратегическо " съдействие.

Богатият на нефт Казахстан и други страни в Централна Азия поддържат нежен баланс във взаимоотношенията си с Русия, като резервират мощни стопански връзки с Москва, само че отхвърлят да признаят анексирането на области от Украйна.

Руският президент имаше няколко визити в чужбина, откогато подреди нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари предходната година. Издадената през март от Международния углавен съд (МНС) в Хага заповед за ареста на Путин за хипотетични военни закононарушения, свързани с противозаконното депортиране на деца от Украйна, се отрази на пътувания му зад граница, тъй като всяка страна, която се е включила към по този начин наречения Римски статут на МНС, е задължена да го арестува, един път стъпил на нейна територия. Казахстан не е част от съглашението, с което е основан трибуналът.

Преди Путин в Казахстан беше на посещаване френския президент Еманюел Макрон, който приветства Токаев за това, че удържа на " геополитическия " напън, намеквайки за напъните на Москва да държи съседите си на своя страна.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР