Руският президент Владимир Путин посети мемориалното Пискарьовско гробище в Санкт

...
Руският президент Владимир Путин посети мемориалното Пискарьовско гробище в Санкт
Коментари Харесай

Путин отдаде почит на жертвите при обсадата на Ленинград на Пискарьовското гробище

Руският президент Владимир Путин посети мемориалното Пискарьовско гробище в Санкт Петербург, с цел да уважи паметта на жителите и бранителите на Ленинград, жертви на блокадата, която завършва преди тъкмо 78 години.

Държавният глава сервира букет цветя на братската могила, в която, както е открито по документи, е заровен брат му, умрял като дете по време на блокадата. След това, минавайки по централната алея на Пискарьовското гробище, президентът постави венец в подножието на паметника „Родината-майка“, написа.

По време на церемонията беше изпълнен химна на Руската федерация. Путин спря за няколко минути покрай паметника и сведе глава. Мероприятието приключи с шествие на военнослужещи под звуците на боен оркестър.

Пискарьовското гробище е най-голямата братска могила от Втората международна война, където са заровени към половин милион поданици и бранители на обсадения Ленинград. Масовите погребения са осъществявани тук, в северната част на града, в най-тежката блокадна зима от 1941-1942 година, когато всекидневно в града умират по няколко хиляди души от апетит, мраз и бомбардировки. До момента са открити единствено към 150 000 имена на заровени тук, само че търсенето на останалите към момента продължава. Историците обаче считат, че е допустимо множеството от тях в никакъв случай да не бъдат разпознати.

Путин е роден през 1952 година в Ленинград, постоянно взе участие в мероприятия в памет на починалите в блокадата. За президента това е и доста персонална, фамилна история. На „Невски пятачок“, където в този момент стои паметникът „Граничен камък“, води война бащата на президента Владимир Спиридонович Путин. Майката на Путин прекарва цялата обсада в Ленинград и претърпява всичките ѝ компликации. По-големият брат на Путин – Виктор, който е заровен в една от братските могили на Пискарьовското гробище, умира от дифтерия по време на блокадата през зимата на 1942 година.

Блокадата на Ленинград продължава 872 дни и лишава живота на стотици хиляди поданици на града. Историците към момента не могат да посочат точна цифра, оценките варират от 500 000 до 1,5 млн. души. Блокадата продължава от 8 септември 1941 година до 27 януари 1944 година, само че през цялото това време животът в града не стопира – работят предприятия, учебни заведения, културни институции. Битката за Ленинград остава в историята като едно от най-дългите и кръвопролитни сражения на Втората международна война.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР