Руският президент Владимир Путин подписа законите за ратифициране на договорите

...
Руският президент Владимир Путин подписа законите за ратифициране на договорите
Коментари Харесай

Путин подписа законите за присъединяване на четирите украински региона

Руският президент Владимир Путин подписа законите за одобрение на договорите за приемане на четирите украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска.

Освен това президентът назначи публично ръководителите на новите райони.

Действащият началник на Донецката национална република Денис Пушилин става краткотрайно изпълняващ длъжността, глава на Луганската национална република става Леонид Пасечник. Временно изпълняващ длъжността губернатор на Запорожка област става ръководителят на краткотрайната военно-гражданска администрация Евгений Балицкий, на Херсонска област - Владимир Салдо, който преди този момент няколко години е бил кмет на Херсон.

Съответните документи са оповестени, заяви ТАСС.

Договорите за присъединение бяха подписани в Москва на 30 септември.

Референдумите в четирите територии се състояха от 23 до 27 септември. В ЛНР за присъединение към РФ гласоподаваха 98,42% от гласувалите, в ДНР - 99,23%, в Запорожка област - 93,11%, в Херсонска област - 87,05%.

Жителите на новите райони автоматизирано стават съветски жраждани, само че могат да се откажат от поданството си в течение на месец. За да получат съветски паспорт, би трябвало да подадат заявление и да положат клетва като жители на РФ.

Новите райони съхраняват статута си на републики и области в състава на РФ и резервират предходните си имена.

Държавен език става съветският, само че проучването на украински няма да се не разрешава.

Преходният интервал ще продължи до 1 януари 2026 година Жителите на новите райони ще побучат всички обществени и стопански гаранции - от пенсии до здравна помощ.

Териториалните родразделения на федералните органи на изпълнителната власт ще бъдат основани до 1 юни 2023 година По време на преходния интервал ще бъдат основани и органи на прокуратурата и ще бъде обезпечено действието на правосъдната система на РФ. В продължение на 6 месеца ще бъдат основани градски и общински формирания със съответните териториални граници. Въоръжените сили на новите райони влизат в състава на Въоръжените сили на РФ.

Гривната ще бъде извадена от обращение към края на годината, от 1 януари 2023 година публична валута става рублата. В плана за федерален бюджет на РФ за 2023-2025 г са планувани средства за интеграция, настоящи разноски и възобновяване стопанските системи на новите райони. Бюджетите им ще бъдат одобрени до 15 декември 2022 година

Координатор на работата на Държавната дума в ЛНР ще е депутатът Виктор Водолацкий, в ДНР - Дмитрий Саблин, в Запорожка области - Андрей Красов, в Херсонска област - Глеб Хор.

В най-скоро време ще бъдат определени сенатори от новите райони. Парламентарните избори в новите четири района ще бъдат извършени през септември 2023 година

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР