Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който украинските граждани

...
Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който украинските граждани
Коментари Харесай

Путин подписа указа за руското гражданство в окупираните територии

Руският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който украинските жители в окупираните територии и притежателите на паспорти на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република би трябвало да получат съветско поданство до 30 септември 2022 година

Според постановлението тези категории включват лица, които до 30 септември 2022 година са обитавали непрекъснато на териториите на ЛНР, ДНР, Запорожска и Херсонска област или са напуснали тези територии в посока Русия.

В противоположен случай те могат да бъдат приети за непознати жители или лица без поданство и да бъдат депортирани.

Според " Интерфакс ", тези хора би трябвало или да станат съветски жители, или да заявяват до края на септември, че желаят да запазят съществуващото си поданство и отхвърлят да положат клетва за съветско поданство.
 Лондон: В окупираните украински територии раздават принудително съветски паспорти
Лондон: В окупираните украински територии раздават принудително съветски паспорти

Русия употребява паспортите като инструмент за " русификация "

Според указа отказалите се от поданство лица ще запазят правото си да останат по местоживеене до 1 юли 2024 г ., а по-късно те ще бъдат считани за чужденци.

В същото време, в случай че такива хора заплашват " националната сигурност " или възнамеряват екстремистки и терористични закононарушения , те могат да бъдат експулсирани.

В указа не се прецизира на коя територия ще бъдат депортирани.

В постановлението се дефинира и процедурата за приемане на позволение за престояване в Русия от тези категории лица.

Припомняме, за самопровъзгласилите се рейони Донецк и Луганск се води на процедура война от 2014 година, която ескалира през февруари 2022 година до пълномащабна с нахлуването на съветската войска в Украйна. И до този миг Русия не владее териториите на три от четирите украински области изцяло - достигането на административните граници бе оповестено и публично прието единствено на Луганск (ЛНР) и то през лятото на 2022 година
 Путин ще дава по-лесно съветско поданство на всички украинци
Путин ще дава по-лесно съветско поданство на всички украинци

Досега процедурата важеше за жителите на окупираните територии

Останалите региони - Донецк, Запорожие и Херсон, не се владеят изцяло от Русия . Това обаче не попречи през есента и то по време на почнала украинска контраатака Кремъл да организира следени референдуми и единствено ден по-късно да разгласи анексирането на четирите области от Руската федерация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР