Руският президент Владимир Путин обяви вчера първата мобилизация в страната

...
Руският президент Владимир Путин обяви вчера първата мобилизация в страната
Коментари Харесай

По сметки на САЩ загиналите руски войници в Украйна са между 60 и 80 000

Руският президент Владимир Путин разгласи през вчерашния ден първата готовност в страната след края на Втората международна война. Тя е в поддръжка на " специфичната военна интервенция " в прилежаща Украйна. От началото на съветската инвазия в прилежащата страна на 24 февруари към този момент бяха убити хиляди хора, а милиони украинци поеха пътя към чужбина. Следва информация със събрани от Франс прес съществени данни за войната - съвсем седем месеца след нейното начало.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7094
ВОЕННИ И ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ

Руският министър на защитата Сергей Шойгу призна през вчерашния ден за 5937 убити бойци по време на " специфичната военна интервенция " в Украйна. Това число е много по-ниско от украинските и западните оценки. На 29 август министерството на защитата на Съединени американски щати сподели, че пресмята съветските загуби на сред 60 000 и 80 000 души, в това число ранените. Украйна твърди, че е умъртвила 55 100 " противников бойци ".

Киев призна на 22 август, че неговите сили са дали близо 9000 жертви.

Твърденията и на двете страни в спора не са доказани по самостоятелен път.

Що се отнася до цивилните жертви, Организация на обединените нации сподели на 18 септември, че е записала гибелта на 5916 мирни жители в Украйна от началото на войната. Повечето от тези хора са починали при детонации в гъстонаселени жилищни региони. Реалният брой на убитите цивилни евентуално е доста по-голям, предизвести в това време Организация на обединените нации.

БЕЖАНЦИ

7,4 милиона украинци са намерили леговище в други европейски страни, по последни данни на службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците. Най-много от тях - 2,6 милиона, са в Русия. Следват Полша (1,4 милиона), Германия (1 милион), Чехия (433 хиляди), Италия (153 хиляди), Турция (145 хиляди), България (135 хиляди), Англия (125 хиляди) и Франция (101 хиляди).

СИЛИ НА ТЕРЕН

Обявената от съветския президент Владимир Путин готовност е частична, като обгръща 300 хиляди резервисти съгласно министъра на защитата Сергей Шойгу. По оценки на Шойгу това са едвам " малко повече от 1 % " от към 25-те милиона души, които подлежат на военна готовност в Русия.

Руската войска твърди, че персоналният ѝ състав наброява 1 милион индивида. Миналия месец президентът Путин подписа декрет за увеличение на числеността им от 1 януари до 1,15 милиона души. Съединените щати обаче считат, че съветските въоръжени сили имат проблем с набирането на хора и преди началото на войната са имали действително единствено 850 хиляди военнослужещи, 300 хиляди от които - в Сухопътни войски. 

Няма публични данни какъв брой тъкмо съветски бойци са изпратени в Украйна. Според западни оценки обаче преди началото на нашествието съветската войска е била разположила по границите на прилежащата страна сред 150 000 и 200 000 души. Британският изчерпателен център " Джейнс " пресмята, че в Украйна са се сражавали 220 хиляди съветски военни, в това число такива, които към този момент са били изтеглени. По оценки на Международния институт за стратегически проучвания, също основан в Лондон, съветската войска е разположила в Украйна 120 хиляди бойци, 100 хиляди от които са отвън Крим.

На страната на Русия обаче се борят и други бойци, в това число от паравоенната група " Вагнер " и сепаратистите в Донецка и Луганска област. Точният им брой не е прочут.

Що се отнася до Украйна, нейните въоръжени сили наброяваха при започване на войната 170 хиляди военнослужещи и 100 хиляди резервисти. Числеността им обаче бързо набъбна, с цел да доближи сред 300 000 и 350 000 хиляди души при започване на предишния месец по оценки на боен източник, поискал анонимност.

ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Към 3 август съдружниците на Украйна са ѝ били дали обещание над 84 милиарда евро помощ, сочат данни на Института за международната стопанска система в Кил, Германия. Малко повече от половината от тези средства - 44,5 милиарда евро, ще дойдат от Съединените щати.

От тази помощ за военни потребности са били обещани общо 38,5 милиарда евро, близо половината от които - още веднъж от Съединени американски щати (над 16 милиарда евро). Обявени са оръжейни колета на стойност 16,2 милиарда евро - индикатор, по който Съединенинети щати също имат дял от над 50 %. Реално обаче са били доставени единствено половината от тези жизненоважни оръжия, които съгласно анализатори са помогнали за обръщането на наклонността в интерес на Украйна през последните седмици (за 8,2 милиарда евро).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР