Руският президент Владимир Путин нареди германската Wintershall Dea и австрийската

...
Руският президент Владимир Путин нареди германската Wintershall Dea и австрийската
Коментари Харесай

Путин отнема многомилиардните дялове на OMV и Wintershall в руските находища

Руският президент Владимир Путин подреди немската Wintershall Dea и австрийската OMV да бъдат лишени от многомилиардни дялове в планове за приемане на газ в съветската част на Арктика, написа Ройтерс. Съгласно президентските укази, оповестени късно във вторник, дяловете, притежавани от OMV и Wintershall Dea в находището „ Южно-Русское “ и в нефтените залежи в Ачимов би трябвало да се трансферират на новосъздадени съветски компании. Активите на европейските компании ще бъдат наложително продадени на нови съветски притежатели, покупко-продажбите би трябвало да се правят на пазарна стойност, прибавя Moscow Times. Делът на Газпром в новите структури ще остане същият.

Най-голямото конфискуване на задгранични активи в Русия идва по-късно, което Путин дефинира като „ оповестяване на икономическа война от Запада поради решението на Русия да изпрати хиляди бойци в Украйна през февруари 2022 година “ Руските бизнесмени са придобили надзор върху някои огромни западни активи в Русия, в това число осемте пивоварни на Carlsberg, както и предприятията на френския производител на кисело мляко Danone, добавя Ройтерс.

Руските активи на Wintershall Dea, които съставляват към половината от производството, са били дейно експроприирани от страната и би трябвало да бъдат отписани. Wintershall Dea, взаимно дружество сред BASF и капиталовата компания LetterOne на съветския милиардер Михаил Фридман, е в развой на овакантяване на Русия. OMV се отдръпна предходната година.

BASF съобщи в сряда, че компанията е научила за тази информация от новините и сега проучва в детайли обстановката. Компанията регистрира чиста загуба през 2022 година, породена от амортизация на активи за 7.3 милиарда евро, значително дължаща се на деконсолидацията на Wintershall Dea AG в Русия.

Първоначално OMV очакваше да понесе загуби от 1,5-1,8 милиарда евро (1,64-1,97 милиарда долара) от съветското евакуиране. Всички действия с съветско присъединяване, в това число каузи на Wintershall Dea в газопровода Nord Stream, както и взаимни предприятия с производителя на газ „ Газпром “, би трябвало да бъдат юридически разграничени доникъде на 2024 година Както Южно-Руското находище, по този начин и плановете в Ачимов се намират в Ямало-Ненецкия район в далечния север на Русия.

Съгласно указите, дяловете в плановете на Ачимов би трябвало да бъдат трансферирани на особено основани сдружения с лимитирана отговорност и след това да бъдат препоръчани за оценка и продажба на малко известна компания, наречена „ Газовые технологии “. Впоследствие активите на OMV ще бъдат продадени на акционерното сдружение „ Согаз “, което обезпечава застраховка на „ Газпром “. Всички настоящи до момента дружествени контракти към този момент не са годни, съгласно указите.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР