Руският президент Владимир Путин направи годишното си обръщение до парламента

...
Руският президент Владимир Путин направи годишното си обръщение до парламента
Коментари Харесай

Годишната реч на Путин: раждаемост, майчинство, здраве, реформи във властта и конституцията

Руският президент Владимир Путин направи годишното си послание до Народното събрание и политическия хайлайф. За първи път обръщението бе направено при започване на годината, както акцентира президентът, с цел да може " бързо да стартират да се вземат решение значимите национални проблеми ".

Кои са водещите акценти от речта на президента, събрани от ТАСС.

За повишение на раждаемостта

Президентът съобщи, че Русия е навлязла в под напрежение демографски интервал. Според него през 2024 година раждаемостта би трябвало да доближи 1,7 на хиляда вместо сегашните 1,5 на хиляда.

Същевременно той прикани да се предизвиква увеличението на популацията на Русия. Основна спънка за постигането на тази цел са ниските приходи, счита Путин.

Населението на Русия е към 147 милиона души.

Путин посочи, че в този момент Русия се сблъсква с последствията от икономическия провал от годините след разпадането на Съветския съюз и даде обещание държавното управление да даде спомагателни помощи на фамилиите с деца.

Като ограничения за подкрепяне на фамилиите, президентът предлага да се обезпечат гратис детски ясли, да се дават топли храни в главното учебно заведение и да се плануват месечни заплащания за деца на възраст от три до седем години от 1 януари 2020 година Според президента тези заплащания ще се получават от фамилии, чиито приходи са под прага на бедността (минималната работна заплата е малко над 11 000 рубли - към 160 щ. долара).

Путин също по този начин дефинира за най-важна задача на държавното управление и Централната банка увеличението на приходите на жителите.

За майчинството (майчинския капитал) и фамилната поддръжка

Програмата за поддръжка на майчинството ще бъде удължена най-малко до края на 2026 година, тя ще стартира с раждането на първото дете, сподели Путин.

Размерът на заплащането за фамилии с две деца ще се усили до 616 617 рубли. Президентът акцентира, че в бъдеще сумата ще се индексира годишно.

Путин прикани банките да се включат по-активно в осъществяването на преференциалната ипотечна стратегия за младите фамилии.

Държавният глава сложи на държавното управление задачата да поддържа фискална непоклатимост макар новите скъпи ограничения за поддръжка на популацията.

Образованието

Президентът изиска държавното управление да дефинира нужния брой спомагателни места в учебните заведения за качествено обучение и на тази основа да направи промени в националния план " Образование ".

Обръщайки се пред депутатите Путин съобщи: " тук би трябвало да търсите гъвкави решения, освен да изграждате учебни заведения, само че и дейно да употребявате цялата просветителна и друга инфраструктура за задачата ", както и да включите модерни технологии.

Президентът предложи от 1 септември 2020 година да се вкара специфична добавка за учителите в размер на най-малко 5 хиляди рубли.

Броят на бюджетните места в университетите би трябвало да се усилва всяка година, като приоритет ще станат районните учебни заведения, сподели президентът.

Здравеопазването

Продължителността на живота в Русия за първи път надвиши 73 години, което е с осем години повече, в сравнение с през 2000 година, сподели Путин. Според него това е " резултат от обществените и икономическите промени в страната, развиването на всеобщия спорт, насърчаването на полезностите на здравословния метод на живот и, несъмнено, цялата система на опазване на здравето има забележителен принос тук ".

Държавният глава съобщи, че от 1 юли ще започват районни стратегии за модернизиране на доболничната здравна помощ. За тяхното осъществяване са отпуснати 550 милиарда рубли.

Президентът разгласи прехода през тази година към нова система на заплати за здравните експерти. Според него новата система ще се основава на обединен лист на надбавки и обезщетения за цялата страна.

Президентът изиска вниманието да се концентрира върху доболничната помощ, защото точно към нея хората се обръщат най-често.

Путин също по този начин изиска от държавното управление допустимо най-скоро да се в профил грешката в работата по доставката на профилирани непознати медикаменти за пациенти, за които към момента няма публично позволение.

Според него обстановката с спирания в доставките на жизненоважни медикаменти за съветските райони не би трябвало да се повтаря в бъдеще.

Промените в Конституцията за висшите държавни постове: президент, министър председател и други

Владимир Путин предложи референдум за конституционни промени, засилващи пълномощията на Народното събрание, без обаче да трансформират президентския темперамент на политическата система. Той не посочи периода за реализиране на промените.

Русия би трябвало да остане мощна президентска република - президентът да резервира правото си да освобождава от служба премиера на страната и федералните министри, съобщи президентът. Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да утвърждава премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът наложително да назначава препоръчаните претенденти.

Путин напомни, че съгласно сегашната конституция президентът единствено получава единодушието на Народното събрание да назначи даден министър председател, а след това самичък назначава и министър-председателя, и другите членове на кабинета.

Руският водач предложи да се запише в конституцията условие кандидатпрезидентите да са живели минимум 25 години във федерацията, да нямат непознато поданство, нито позволение за престояване в друга страна. " И то освен все още, когато вземат участие в изборите, само че и когато и да било преди този момент ", акцентира той.

Сега конституцията на Русия планува претендентите за висшия пост наложително да са жители на Русия и да са живели на нейна територия без спиране минимум 10 години.

Путин изрази единодушието си едно и също лице да не заема президентския пост повече от два следващи мандата, въпреки да не счита това състояние от конституцията за кардинален въпрос.

Президентът пое също по този начин самодейността да консолидира поставяните цели за Конституцията в съветското правно пространство.

За да бъде решен казусът със " заплетените компетенции " на управляващите и разрива сред обособените нива - сред държавната и общинската власт, в съветската конституция би трябвало да залегнат правилата на обществената власт като единна система. Трябва да бъдат разширени и укрепени действителните компетенции и благоприятни условия на локалното самоуправление, счита президентът.

Президентът също по този начин съобщи, че Конституцията би трябвало да планува разпореждания за индексацията на пенсиите и минималната заплата, която не може да бъде по-ниска от минималната годишна прехрана.

Ограничения за длъжностни лица

Руският президент предложи също така на конституционно равнище да се забрани притежанието на непознато поданство или позволение за престояване в друга страна за лица, заемащи длъжности, сериозно значими за сигурността и суверенитета на Русия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР