Руският президент Владимир Путин е одобрил нов законопроект за дигитална

...
Руският президент Владимир Путин е одобрил нов законопроект за дигитална
Коментари Харесай

Путин даде зелена светлина за дигиталната рубла

Руският президент Владимир Путин е одобрил нов законопроект за цифрова валута на централната банка (CBDC), което ще докара до идното стартиране на цифровата рубла.

Според скорошен отчет на съветското бизнес издание “Ведомости ” утвърденият законопроект разрешава на централната банка на страната да организира пилотно въвеждане на цифровата валута още през идващия месец.

Елвира Набиулина, ръководител на Банката на Русия, акцентира, че потреблението на цифровата рубла е изцяло непринудено.

Тя посочи, че физическите лица няма да бъдат принуждавани да одобряват цифровата рубла, което обезпечава спомагателен избор за хората.

Според отчета жителите и предприятията могат да правят заплащания и преводи, употребявайки цифрови рубли. Забележително е, че за транзакциите на жителите няма да има такси, до момента в който за предприятията ще се начислява такса от 0.3%.

В неотдавнашно изявление за Forbes, Олга Скоробогатова, първи заместник-председател на Банката на Русия, изрази оптимизъм, че цифровата рубла може да получи необятно разпространяване още през 2025 година

Тя чака, че до 2025-2027 година всички жители ще имат опция да основават цифрови портфейли, с цел да получават цифрови рубли и да ги употребяват за транзакции.

Банката на Русия ще дава отговор за издаването и разпространяването на цифровите рубли и възнамерява да си сътрудничи с 13 други банки за пилотната стратегия, както удостовери Скоробогатова.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР