Руският президент Владимир Путин даде днес принципната си оценка за

...
Руският президент Владимир Путин даде днес принципната си оценка за
Коментари Харесай

Путин осъди грубата и цинична провокация на Украйна в град Буча

Руският президент Владимир Путин даде през днешния ден кардиналната си оценка за " грубата и цинична провокация " на украинските управляващи в град Буча, покрай Киев, след отдръпването на силите на Москва, предадоха Франс прес и ТАСС.

В телефонен диалог с унгарския министър председател Виктор Орбан Путин приказва по-специално за " груба и цинична провокация от страна на режима в Киев в град Буча ", гласи известие на Кремъл.

Това е първата реакция на съветския президент по този случай, който провокира интернационално отвращение.

Преди Путин и други съветски длъжностни лица отхвърлиха всевъзможни злоупотреби на съветските сили в Буча, а Кремъл дефинира като " имитация " фотосите на трупове по улиците на града, оповестени през почивните дни от медии.

Днес говорителката на съветската дипломация Мария Захарова упрекна западни висши представители и медии, че са " произнесли присъда " отговорен " против Русия, " без даже да са се пробвали да ревизират каквото и да било “.

" Тази незаконна имитация беше измислена, с цел да оправдае идващия пакет от наказания " против Москва, означи Захарова. Тя сподели, че западните медии са " съучастници " в злоупотребите в Буча.

Според Захарова, украинската страна или е екзекутирала цивилните в града, или ги е транспортирала там за задачите на инсценировката.

Руската теза за украинска режисура с трупове в Буча е " несъстоятелна, поради публикувани сателитни фотоси ", съобщи през днешния ден немското държавно управление.

Тези фотоси демонстрират, че жертвите, открити от медиите през последния уикенд, са били там най-малко от 10 март, когато съветските войски са били в този регион, съобщи в Берлин представителят на немското държавно управление Щефен Хебещрайт.

Руската войска упрекна Украйна, че употребява сходни сюжети в още няколко обитаеми места, откъдето съветските сили са се изтеглили.

Киев прикани през днешния ден жителите на Източна Украйна да се изтеглят " незабавно " на фона на страхове от огромна и смъртоносна атака на съветската войска в Донбас, който към този момент е предпочитана цел на Кремъл.

Регионалните управляващи " приканват популацията да напусне тези територии и да направи всичко, тъй че евакуацията да се прави проведено ", съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук, представена от министерството на интеграцията в Телеграм.

Верешчук сподели, че това би трябвало да стане незабавно, защото в противоположен случай през идващите дни има риск от гибел.

Ако съветската войска предприеме огромна офанзива в района, не бихме могли да помогнем на жителите, предизвести Верешчук, защото ще бъде на практика невероятно боевете да бъдат спрени.

Трябва да се изтеглите до момента в който има опция. За момента тя още съществува, акцентира Верешчук, която координира организацията на филантропичните коридори от началото на съветското настъпление на 24 февруари.

Вицепремиерката сподели, че отдръпването на съветските сили от регионите към Киев и северния град Чернигов предходната седмица " не е жест на благосклонност " на Москва в границите на руско-украинските договаряния, а резултат от волята на украинската войска, управляващите и целия украински народ да отхвърлен руснаците.

През последните дни Русия сподели, че желае да репозиционира силите си, с цел да концентрира офанзивата си върху " освобождението " на Донбас, в Източна Украйна, където подкрепяните от Русия сепаратисти се борят с украинската войска от 8 години.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съветската войска се ускорява, с цел да " поеме контрола над целия Донбас " и да направи " сухопътен мост с Крим ", анексиран от Русия през 2014 година

" Именно в този район са съсредоточени по-голямата част от украинските сили ", акцентира той.

Според западен чиновник, Русия ще има потребност от време, с цел да насочи силите си към Източна Украйна, а също така военните формирования ще би трябвало да бъдат окомплектовани и преоборудвани. Според него изтеглянето от регионите към Крим и Чернигов е значително завършено, само че ще би трябвало забележителен интервал от време, с цел да се окомплектоват, обновят и преоборудват и в тях да бъдат включени нови бойци, съобщи Ройтерс

Това евентуално ще продължи най-малко седмица, доста евентуално е да отнеме няколко седмици, с цел да станат по-ефективни, счита западният чиновник.

Преработеният проект на Русия е да се концентрира върху района на Донбас в Източна Украйна.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР