Руският президент даде годишната си пресконференция и благодари на Дядо

...
Руският президент даде годишната си пресконференция и благодари на Дядо
Коментари Харесай

Путин: Как ли щяха да реагират САЩ, ако сложим ракети на границата с Канада или с Мексико

Руският президент даде годишната си конференция и благодари на Дядо Мраз за поста си
Русия “ясно и тъкмо ” е дала да се разбере, че “по-нататъшно напредване на НАТО в източна посока е недопустимо ”. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на постоянната си годишна конференция, представен от Ройтерс.

“Да не би да слагаме ракети напълно до границите на Съединени американски щати? Не. Тъкмо Съединени американски щати дойдоха с ракетите си у нас, намират се на прага на нашия дом - продължи той. - Нима това е някакво прекалено искане - да не се слагат повече никакви ударни системи край нашия дом. Е, какво извънредно има тук? ”

Руският президент получи десетки въпроси, само че и самият той попита и по какъв начин биха реагирали американците, в случай че Москва разположи свои ракети на границата на Мексико или на Канада със Съединени американски щати.

“А да не би Мексико и Съединени американски щати да не са имали в никакъв случай териториални въпроси? А на кого е принадлежала Калифорния? Ами Тексас, позабравили сте май? Никой не си спомня за това по този начин, както си спомнят в този момент за Крим. Но и ние гледаме да не си припомняме по какъв начин се е формирала въпросната Украйна, кой я е основал - Ленин, Владимир Илич, когато е създавал Съветския съюз. Съюзният контракт от 1922 година и конституцията от 1924 година, в действителност след гибелта му, само че е основана съгласно неговите правила ”, сподели Путин.

Ежегодната конференция на съветския президент е 17-а поредна за него. Той беседва с публицисти в този формат всяка година от 2001 година - с пауза от 2008 до 2012 година, когато днешният държавен глава бе министър председател. Мащабът на тези прояви е неповторим в международната процедура, акцентира ТАСС. Най-кратката му годишна конференция бе първата през 2001 година - 1 час и 35 минути, а най-дългата през 2008 година - 4 часа и 40 минути.

Тази година тя продължи близо 4 часа и се състоя присъствено в московската изложбена зала “Манеж ”. Акредитирани бяха 507 публицисти, измежду които както задгранични, по този начин и доста представители на районни медии. Държавният водач стартира конференцията без обичайното встъпително слово. “Така ще е по-полезно и по-интересно за всички ”, обърна се той към своя прессекретар Дмитрий Песков. Темите се въртяха сред съществени въпроси и представление, като някои кореспонденти бяха облечени в костюми и подвигаха табели, с цел да привлекат вниманието на президента. Един публицист даже пристигна, облечен в костюм на Снежанка.

Владимир Путин благодари на Дядо Мраз по тази причина, че му е оказал помощ да стане президент, и прикани митичната фигура за помощ за реализирането на проектите на Москва. Путин за пръв път стана президент на Нова година през 1999 година, когато първият постсъветски държавен глава на Русия Борис Елцин ненадейно подаде оставка и Путин, който тогава беше министър-председател, пое ролята.

“Моите връзки с Дядо Мраз постоянно са се развивали по добър метод ”, означи Путин, като добави: “Благодарен съм му, че мога да се срещна с вас в това ми качество. ” Нетрадиционната тематика пристигна от въпрос на публицист, основан във Велики Устюг - град в северозападната част на Русия, който е дом на Дядо Мраз. Поводът е правосъдно дело, заведено от лице, твърдящо, че съветският Дядо Коледа не бил изпълнявал желанията му в продължение на 23 години. “Мога да се застъпя за Дядо Мраз и да припомня на ищеца, че Дядо Мраз извършва единствено желанията на момчета и девойки, които са били положителни ”, уточни Путин, добавяйки, че ищецът трябвало “да проучва държанието си ”.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви първоначално, че конференцията ще бъде класическа - “със свободен дневен ред, свободни въпроси и изчерпателни отговори ”. Темите не се определяли особено, само че са “лесно прогнозируеми ”.

Очаквано горещият въпрос, който вълнуваше интернационалните медии бе, скупчването на войски край границата на Украйна. По мотив желаните от Русия гаранции за сигурност Путин разгласи, че към този момент като цяло вижда позитивна реакция от страна на Съединени американски щати. “Американските сътрудници ни споделят, че са подготвени тази полемика, тези договаряния да стартират в самото начало на годината в Женева

И двете страни са назначили свои представители. Надявам се развиването на обстановката да тръгне точно по този път ”, сподели съветският водач. По-нататъшните дейности на Москва обаче ще зависят не от хода на въпросните договаряния със Съединени американски щати, а от това дали абсолютно ще се подсигурява сигурността на Русия през днешния ден и в историческа вероятност, акцентира стопанинът на Кремъл.

“Не е значим ходът на договарянията, значим е резултатът. Нито един сантиметър на изток - ни споделяха през 90-те години. И какво? Те ни излъгаха. Имаше пет талази на разширение на НАТО. Ракетни системи се появяват в Румъния и Полша. Ние ли дойдохме при тях? Те пристигнаха при нас ”, акцентира Путин.

По мотив анексирането на Крим съветският водач съобщи, че Москва не можела умерено да гледа кървавия прелом в Украйна през 2014 година, когато “убиваха и подпалваха хора ”.

“Как можехме да откажем на Севастопол и Крим, на хората там, и да не ги вземем под своя протекция, под крилото си. Невъзможно нещо. Поставиха ни в обстановка, в която нямаше по какъв начин да постъпим другояче. Или сме могли напълно безучастно да гледаме какво става на югоизток, в Донбас? ”, запита риторично той. Властите в Украйна изтласкват руснаците и рускоезичното население от териториите, исторически населявани от тях, счита Путин.

По мотив покачилото се напрежение шефът на НАТО Йенс Столтенберг насочи коледен апел към Путин да употребява идния празничен сезон, с цел да изтегли съветските войски от украинската граница. В изявление за ДПА Столтенберг изрази подготвеност за разговор, само че отхвърли концепцията алиансът да откаже приемане на Украйна.

Европа сама е основала газовите си проблеми и сама би трябвало да ги позволи. Една от аргументите за това е фактът, че управляващите на континента са наложили прекалено много регулации на петролните и газовите компании, които по този начин не могат да влагат в нарастване на добива, акцентира Путин. Русия не може да бъде винена за енергийните проблеми на Европа и рекордните цени на природния газ на Стария континент, добави той и уточни, че енергийният тръст “Газпром ” извършва всичките си договорености. Доставеният газ е в уговорените количества. Компанията даже е нараснала износа, уточни Путин. Руският президент предизвести Европа, че би трябвало да си подсигурява дълготрайни контракти за доставка.

По другата гореща за непознатите медии тематика - за съветския опозиционер Алексей Навални, Владимир Путин акцентира, че западните страни по този начин и не са показали нито един материал, който да удостовери възможното му отравяне. По думите на съветския водач Москва предложила на Запада съветски специалисти “да дойдат там и да поработят дружно ” с тях.

Местните медии предстоящо задаваха голям брой въпроси за пандемията от ковид. Президентът разгласи, че разчита в края на първото или през второто тримесечие на 2022 година в страната да се реализира групов имунитет на равнище 80%.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР