Руският посланик във Великобритания заяви пред Би Би Си, че

...
Руският посланик във Великобритания заяви пред Би Би Си, че
Коментари Харесай

Русия няма да използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Руският дипломат във Англия съобщи пред Би Би Си, че не има вяра, че страната му ще употребява тактически нуклеарни оръжия във войната против Украйна.

Андрей Келин сподели, че съгласно съветските военни правила такива оръжия не се употребяват в спорове като този.

Русия има доста строги разпореждания за тяхното потребление, сподели той, основно когато съществуването на страната е застрашено.

„ Това няма нищо общо с актуалната интервенция “, сподели той.

Когато Владимир Путин сложи нуклеарните си сили в нараснала подготвеност в края на февруари, скоро след нашествието, това бе необятно възприето като предизвестие.

Путин упрекна за това експанзията на Запада и НАТО. Но министърът на защитата на Англия Бен Уолъс назова това опит да се отклони вниманието на хората от „ това, което се случва в Украйна “, заявявайки, че Русия изостава от графика на своето навлизане единствено с няколко дни и се пробва да „ подсети на света “, че тя разполага с възпиращ фактор.

Тактическите нуклеарни оръжия са тези, които могат да се употребяват на релативно къси дистанции, за разлика от „ стратегическите “ нуклеарни оръжия, които могат да бъдат изстреляни на доста по-дълги дистанции и да разсънят призрака на тоталната нуклеарна война.

Но терминът към момента включва доста типове оръжия, в това число по-малки бомби и ракети, употребявани на полесражение. Смята се, че Русия има към 2000 тактически нуклеарни оръжия.

Но и преди, в къс диалог с Клайв Мири от Би Би Си, посланикът също е отречал, че съветските сили са обстрелвали мирни поданици и сподели, че изказванията за военни закононарушения в град Буча са " небивалица ".

Запитан „ Защо Русия води тази война по този метод, извършвайки военни закононарушения? “ Келин отговори: „ Кметът на Буча в първичното си изказване удостовери, че съветските войски са напуснали, всичко е чисто и умерено, градът е в обикновено положение.

След това Мири го притисна: " Значи всичко това е измислено, сър? Всичко това е небивалица? Всички тези доказателства са небивалица? "

" Според нас това е небивалица. Използва се единствено за спиране на договарянията ", отговори посланикът.

Русия е изказвала сходни изказвания и преди, като по-рано външният министър Сергей Лавров твърдеше, че фрагментите с тела в Буча са били " инсценирани " след изтеглянето на руснаците.

Това бе опровергано от многочислени разкази на очевидци, които споделиха пред Би Би Си, че съветските войски са екзекутирали техните близки.

Сателитните изображения също наподобява директно опонират на позицията на Москва, показвайки тела, лежащи на улицата близо две седмици преди руснаците да изоставен града. / БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР