Руският посланик в Аржентина Дмитрий Феоктистов направи изявление, че тази

...
Руският посланик в Аржентина Дмитрий Феоктистов направи изявление, че тази
Коментари Харесай

Русия създаде собствено геополитическо ноу-хау

Руският дипломат в Аржентина Дмитрий Феоктистов направи изказване, че тази южноамериканска страна е оповестила по едно и също време няколко търга в региона на нуклеарната енергетика, които могат да съставляват евентуален интерес за държавната корпорация „ Росатом “. Първо, Аржентина в действителност желае да извърши дълбока рационализация на най-стария нуклеарен реактор на страната в АЕЦ „ Атуча-1 “. Второ, желае да построи вместилище за отработено нуклеарно гориво, което да разреши да не се изнася в чужбина за предпазване и погребение, харчейки огромни суми от бюджета.

Като начало, дано си позволим една суха просветителна стратегия във връзка с локалната нуклеарна стратегия, по този начин да се каже, с цел да разберем хоризонтите и опциите.

Да стартираме с това, че Аржентина е първата южноамериканска страна, пуснала в употреба атомна електроцентрала, с което Буенос Айрес с право се гордее и до през днешния ден.

Аржентинците съумяха да основат лична мощна научно-техническа школа, която в границите на държавния курс по едно и също време насърчаваше планове за мирна нуклеарна сила. През 1968 година е подписан контракт с немската „ Сименс “, който до 1974 година приключва с стартирането на първия в страната и на континента реактор на тежка вода „ Атуча-1 “ с мощ 340 мегавата, който по това време е доста впечатляващ индикатор. Атомната електроцентрала е издигната единствено на стотина километра от столицата с разумната задача да обезпечи електричество на бързо разрастващия се мегаполис.

Към днешна дата Аржентина има три работещи реактора, до момента в който опитът от построяването на „ Атуча-2 “ беше извънредно отрицателен. Достатъчно е да се каже, че построяването му също е поверено на „ Сименс “ и стартира през 1981 година, само че периодите непрестанно се отсрочват заради липса на финансиране, което води до включването на втория реактор вид ПХВР към мрежата още през 2014 година

През 2023 година нуклеарната генерация на страната е решително измежду първите три национални енергийни салдото по произвеждане на електрическа енергия. На първо място е безалтернативният природен газ (88,2 тераватчаса, или 69%), следван от Водноелектрическа централа (съответно 24,3 и 17), а нуклеарното произвеждане затваря подиума с 10,7 тераватчаса и седем % от производството. В същото време, в случай че погледнем структурата на посоката на потока, ще забележим, че Аржентина внася съвсем пет тераватчаса повече, в сравнение с продава на открито, т.е. има не сериозен, само че въпреки всичко недостиг. С началото на към този момент забравената пандемия, цените на природния газ се развихриха, а индустриалният потенциал на водните пътища е стеснен, тъй че не е изненада, че Буенос Айрес избра нуклеарната сила.

Забележка: за разлика от множеството, които се обръщат за помощ към „ Росатом “, аржентинците не са просто купувачи. През последните десетилетия в страната се появи мощен клъстер за планиране и създаване на реактори с ниска мощ. Например аржентинската компания ИНВАП доставя своите артикули в 30 страни по света, предлагайки свои лични радиоизотопи, проучвателен реактори, системи за отбрана на реактори, галактически спътници и доста други. Аржентинците към този момент са построили три проучвателен реактора вкъщи, по един в Алжир и Египет и два в Перу. Може да се твърди, че има построена научна школа и готови фрагменти, които обаче не могат да реализират по-големи мащаби.

Колкото и необичайно да наподобява, толкоз дълго встъпление ни води напряко към Русия и нейния нов исторически път.

Цялата история на човечеството свидетелства, че всяко държавно образувание, което претендира да се назова суперсила, би трябвало да се уголемява под една или друга форма. За американците това е разпръскването на личните им военни бази в оптимален брой райони и географски ширини. Китай нежно взима своите жертви, употребявайки стопанската система и необятната търговия. Русия, въпреки това, има собствен - както постоянно, друг от всеки различен - път. Страната ни не мести самолетоносачни ударни групи на картата на света, а слага кралицата на нуклеарния реактор върху следващата страна и единствена в света предлага цялостен цикъл от услуги - от създаване и пускане на АЕЦ до обработка и погребение на облъчен уран. Приятелството с Русия носи не разноските за поддържане на непознат боен контингент, а топлота, светлина и самостоятелност от тези, които обичат да постановат наказания.

Модерен класик евентуално би споделил, че Русия има своя лична, специфична нуклеарна мощ и че на Русия би трябвало да се има вяра.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР