Руският петролен гигант Лукойл“ е започнал процеса по продажбата на

...
Руският петролен гигант Лукойл“ е започнал процеса по продажбата на
Коментари Харесай

„Лукойл“ вече търси купувач за рафинерията в Бургас

Руският петролен колос „ Лукойл “ е почнал процеса по продажбата на рафинерията си в Бургас. Това излиза наяве от думите на финансовия министър Асен Василев пред интернационалното издание Financial Times.

За желанието на компанията да напусне българския пазар след приключването на дерогацията за импорт на съветски нефт по море през октомври 2024 година се приказва от дълго време, само че до момента информация от публични представители на държавното управление нямаше.

Сега Василев споделя, че „ натискът на държавното управление върху съветските компании също е предиздвикал „ Лукойл “ да стартира процеса по продажба на най-голямата си петролна рафинерия в Югоизточна Европа “, написа FT.

Вероятно има икономическа изгода от промяната на собствеността върху рафинерията “, сподели той пред Financial Times. „ Имаме индикации за интерес. “

Правителството не взе участие в продажбата на рафинерията, която доставя на интернационалните клиенти повече от половината си продукция, в това число значими доставки на дизелово гориво за Украйна при започване на съветската инвазия.

Но Василев добавя, че София ще ползва поредицата от наказателни ограничения, до момента в който " Нефтохим Бургас " не смени собствеността си.

В реалност България, като една от най-уязвимите страни в Европа във връзка с съветското икономическо и политическо въздействие, в последно време предприе доста ограничения за смяната на курса.

Една от стъпките беше прекратяването на концесията на пристанище „ Росенец “ като договорът с „ Лукойл “ беше скоростно преустановен на съображение Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничаващи ограничения против Русия във връзка със обстановката в Украйна.

Според разбор на Центъра за проучване на демокрацията

В последна сметка, без опция да внася съветски нефт на преференциални цени и да го употребява за приемане на монополни облаги, „ Лукойл ” евентуално ще се опита да се освободи от активите си, както направи към този момент с рафинерията в Сицилия “.

Експертите от ЦИД допълват, че от години „ Лукойл ” обмисля продажбата на сдруженията си в Румъния, Молдова и България, само че политически обезпеченият му рентабилен пазарен дял в района оправдава продължаването на активността му.

Дерогацията, която страната ни получи за вноса на съветски нефт по море, трябваше да работи до края на 2024 година, само че парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи през лятото желаеха премахването ѝ да се форсира, след което трябваше да бъде изработен разбор по какъв начин това ще се отрази на пазара. Така, в края на септември Народното събрание позволи на бургаската рафинерия да работи с съветски нефт до 1 октомври 2024 година като нефтохимът ще би трябвало да понижава поетапно количествата на вид " Уралс " през този интервал.

И макар че през септември съветското сдружение предизвести, че отвод от импорт на съветски петрол заплашва работата на рафинерията, то няма и месец по-късно " Лукойл " споделя пред премиера Николай Денков, че ще извърши уговорката си и ще премине работа на неруски нефт. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР