Руският опозиционен лидер Алексей Навални. Това съобщиха от наказателната колония,

...
Руският опозиционен лидер Алексей Навални. Това съобщиха от наказателната колония,
Коментари Харесай

Навални спечели. Путин ще загуби. Български политици реагираха на новината за смъртта на опозиционера

Руският опозиционен водач Алексей Навални . Това оповестиха от наказателната колония, където най-изявеният противник на съветския президент Владимир Путин излежаваше 19-годишна присъда по обвинявания в екстремизъм.

След новината последваха реакции от български политици, водачи на партии, на премиера и вицепремиера, публични фигури, които Свободна Европа събра. Все още няма реакция от президентството.
Премиерът Николай Денков сподели, че " гибелта на Навални е тъжна вест, която демонстрира за какво е значимо да ценим демокрацията ".
" Стъпка по стъпка примката се затягаше към Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда ", споделя Денков, представен от пресслужбата на Министерския съвет.

" Не би трябвало да забравяме това, тъй като се е случвало и в нашата страна ", прибавя Денков.
" Алексей Навални се бори за независимост и пази демократичните полезности ", написа в обществената мрежа Екс вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел . Тя изрече съболезнования на фамилията и околните на съветския опозиционер.

" Убийство против демокрацията " назова водачът на ГЕРБ Бойко Борисов гибелта на Навални. " Необходим е мощен напън върху Кремъл и повече помощ за Украйна ", той в профила си във Facebook.

В позиция на " Демократична България " (ДБ) се споделя, че със гибелта си Навални потвърди, че Русия е не просто безправова, а тоталитарна страна.
" Смъртта на Навални би трябвало да се трансформира в знаме на съпротивата против режима на Путин. (...) България е част от свободния свят и няма да се помири с политическия гнет на Кремъл ", се споделя в страницата на обединяването във Facebook.

" Без подозрение това е политическо ликвидиране, което би трябвало да получи отмъщение " написа съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов във Facebook..
" Продължаваме Промяната " (ПП) осъжда " античовешките ограничения и условия, на които е бил подложен в пандиза " Навални.
" Смъртта на Навални е опит за показно систематично и целеустремено ликвидиране на свободната воля. На демокрацията ", се споделя в позиция на партията.

ПП-ДБ готвят законопроект против режима на Путин и ползите му в България, се споделя още в известието.
" Путин не схваща, че убивайки Навални не убива духа на свободата. Прави го по-силен и несломим, тъй като в този момент Навални стана знак на мощ, на вяра, на независимост, който не може да бъде окован в пандиза, не може да бъде прикрит от хората, който не може да бъде погубен още веднъж. Навални завоюва! Путин ще загуби! ", сподели съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков .

" Навални най-сетне беше погубен от Путин през днешния ден ", написа журналистът в " Белингкат " Христо Грозев в обществената мрежа Екс. " Режимът в Кремъл умъртви Навални ", написа депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков във Facebook. " Не зная дали можем да си дадем сметка за мащаба на саможертвата му в комерсиалния ни свят. Да дадеш живота си за родината. За народа си. Да се принесеш в жертва за свободата. Може би пък и да го разберем. Ако разбираме в действителност Левски ", прибавя Божанков.

" Хроника на една предизвестена гибел - това гледахме. Свърши ", написа във Facebook писателят Захари Карабашлиев .

Алексей Навални е най-известният критик на режима на Путин и водеща фигура на съветската съпротива. През 2020 той беше токсичен с Новичок и избавен в Германия. През 2021 той се върна в Русия, където беше задържан и от този момент е наказан или обвинен по голям брой изфабрикувани каузи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР