Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че силите

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че силите
Коментари Харесай

Лавров: Руските войски остават в Сирия, за да не се върне ИДИЛ

Руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че силите на Русия, оставащи в Сирия, ще оказват помощ на сирийската държавна войска да се оправи с опитите на Ислямска страна да надигне още веднъж глава на територията на страната, съобщи ТАСС. Той сподели това в изявление за стратегия по съветската телевизия Россия-1, заяви Българска телеграфна агенция.

На 6 декември предходната година съветският президент Владимир Путин уточни, че ИД е изцяло разгромена и на двата бряга на река Ефрат в Сирия. На 11 декември той поръча да стартира евакуиране на съветските войски, взели участие в интервенцията против джихадистите в Сирия. На 22 декември министърът на защитата Сергей Шойгу доложи на президента, че тези сили са изтеглени. В Сирия остават три батальона военна полиция, Центърът за помирение на враждуващите страни и базите в Тартус и Хмеймим, напомня ТАСС.

В изявлението Лавров засегна необятен кръг от въпроси.

Той сподели, че доста страни от НАТО и Европейски Съюз признават контрапродуктивността на антируската реторика, само че солидарността и правилото на консенсус ги принуждават да вървят по този път, който напълно не им се нрави.

Лавров означи, че остава изцяло безучастен към това, че неговото име е включено в по този начин наречения Кремълски лист на Съединени американски щати. В края на януари американското министерство на финансите разгласява по този начин наречения Кремълски отчет, в който има имена на 210 съветски представители. Сред тях са министър председателят Дмитрий Медведев, Лавров, управлението на президентската администрация, управлението на редица държавни компании и държавни банки, предприемачи.

Лавров засегна и тематиката за хипотетичната съветска интервенция в американските избори през 2016 година Той сподели, че следствието за такава хипотетична интервенция се прави за отклонение на вниманието от обстоятелства, които фактически са станали тогава. Лавров предложи да се проверява какво е станало в самата Демократическа партия на Съединени американски щати във връзка с Бърни Сандърс, претендента за президентската номинация на демократите, против който, по думите му, управлението на Директива за птиците е заговорничело. Според него при сходни следствия могат да излязат доста неприятни информации.

Външният министър сподели, че счита за безусловно нереалистични настояванията на Съединени американски щати за преправяне на нуклеарното съглашение с Иран. Той напомни, че Съединени американски щати са поискали от Англия, Франция и Германия да стартират да сътрудничат на Вашингтон по този въпрос. Трите страни са се съгласили да основат със Съединени американски щати работна група по въпроса с ангажимента, че те считат за погрешно да " отварят " текста на самото съглашение, само че са изразили подготвеност да прегледат други мотиви за безпокойствие, дефинирани по отношение на Иран и свързани с иранската ракетна стратегия, която не е неразрешена, със спазването на правата на индивида и с държанието на Иран в района. Лавров обърна внимание, че нито Русия, нито Китай, които дружно с останалите страни са взели участие в договарянията за иранското нуклеарно съглашение, не са били поканени да се включат в тази работна група.

Външният министър напомни, че съгласно шефа на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Юкия Амано Иран извършва безупречно своите отговорности по нуклеарното съглашение. " Американците имат сентенция, която гласи: " Ако не е счупено, не го поправяй ". Това съглашение в реалност въобще не е счупено, то е доста ефикасно, а се пробват да го ремонтират и дори по-скоро вместо да го ремонтират, да го потрошат. " Това е неприятно ", сподели министърът.

Той напомни, че Иран надалеч не е единствената страна, която развива стратегия за балистични ракети и че други страни в района имат също такива стратегии и прикани да не смесват въпросът за осъществяването на нуклеарното съглашение с тематиката за спазване на правата на индивида в Иран и ролята на Иран в района.

Лавров направи и паралел сред нуклеарната договорка с Иран, която съгласно него в този момент Съединени американски щати унищожават, и настояванията към Северна Корея от страна на Вашингтон да приключи нуклеарната си стратегия в подмяна на гаранции за сигурността и анулация на глобите. Според Лавров управлението на Северна Корея може да си направи съответните заключения, като гледа какво се случва с иранското нуклеарно съглашение.

Министърът загатна и Украйна и доставките от Съединени американски щати на оръжия за тази страна и сподели, че някои " солидни " европейски страни не са съгласни с тези доставки и не желаят да се включват в тях.

В изявлението Лавров описа също така, че непознатите посетители в Москва не се отхвърлят от кримски виновност, които им се оферират по време на формалните обеди.

Министърът заяви също по този начин, че в скоро време ще посети редица страни от Африка, измежду които Ангола, Мозамбик, Намибия, Етиопия, Зимбабве. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР