Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че газопроводът

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че газопроводът
Коментари Харесай

Русия чака 100% гаранции от ЕК, за да вкара Турски поток в България

Руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че газопроводът " Турски поток " ще продължи към Европа единствено против " стоманени гаранции от Европейската комисия ".

Първата линия на тръбата към този момент навлезе в изключителната икономическа зона на Турция. Двете линии, от които са подготвени близо 500 км, както заяви компанията строител South Stream Transport B. V., ще излязат на турския бряг край селището Къйъкьой.

Строителството на първата линия, по която в Турция ще се доставят 15.75 милиарда куб. м газ годишно, се чака да завърши през март тази година. Втората, предопределена за превозване на синьо гориво до Южна и Югоизточна Европа, по проект би трябвало да е подготвена през 2019 година.

" България още веднъж е подготвена да прегледа опцията да одобри втората линия на газопровода " Турски поток ", само че Русия ще продължи тръбата към Европа единствено в случай че получи стоманени гаранции от Европейската комисия, че планът няма да бъде провален ", съобщи на конференция Сергей Лавров, представен от ТАСС.
Втората линия ще се строи единствено в случай че получим стоманени гаранции от Европейската комисия, че " няма да ни извърти същия номер, както стана във връзка с България с " Южен поток ", съобщи първият посланик на Русия. Ще бъдем подготвени за всевъзможен вид, само че подобен, който е обезпечен 100 % от Европейската комисия, който няма да бъде провален, уточни Лавров през днешния ден.

За разновидността " Турски поток " да смени маршрута си и вместо в Гърция да влезе в България и оттова да продължи за Румъния, Унгария и Австрия заяви турското издание " Хабертюрк " в края на м.г. Промяната в маршрута на плана е била разисквана в турското министерство на енергетиката, България е била известена " на най-високо равнище " и към този момент е почнала подготовката, заяви " Хабертюрк ".

" Турски поток " минава по дъното на Черно море, като тук-там дълбочината стига 2171 метра. Тръбата стига до европейската част на Турция и оттова до границата с Гърция.

Морската част е с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 км. Общата стойност на плана се прави оценка на 6 милиарда $.

Този план размени " Южен поток ", който трябваше да минава през България. Русия се отхвърли от него на 1 декември 2014 година, защото планът не съответстваше на условията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз и либерализацията на енергийния пазар. Съгласно документа " Газпром " трябваше да задели 50% от потенциала на тръбата на други снабдители. Освен това фирмите, които добиват газ, не могат да бъдат и притежатели на тръбопроводите.

Компаниите би трябвало или да продадат активите си на Европейски Съюз, или да предадат правото на ръководство на тръбопроводите на самостоятелни компании в Европейски Съюз.

Освен това, в случай че тръбата се намира под ръководството на задгранична компания, на нея й следва спомагателна процедура по узаконяване. Освен това операторът на тръбата е задължен да потвърди, че е безвредна за европейската енергийна система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР