Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че руските войски

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че руските войски
Коментари Харесай

Въоръжените сили на Русия са установили пълен контрол над Лисичанск и околните населени места

Руският министър на защитата Сергей Шойгу заяви, че съветските войски през днешния ден са овладели изцяло последния огромен град в Луганска област, който към момента беше под украински надзор. С това Москва се приближава до постигането на оповестената си цел - да превземе изцяло украинския район Донбас, съобщи Асошиейтед прес.

Шойгу осведоми президента Владимир Путин, че съветските войски дружно с локалните сепаратистки милиции " са открили цялостен надзор над град Лисичанск ", оповестиха съветските информационни организации. Говорейки за завладяването на града, Шойгу употребява израза " освобождение на Луганската национална република ", имайки поради единия от двата сепаратистки региона в Източна Украйна.

Украинските бойци седмици наред отбраняваха Лисичанск и се опитваха да не позволен да го сполети ориста на прилежащия Северодонецк, който предходната седмица падна в съветски ръце. Снощи украински президентски консултант предвижда, че ориста на Лисичанск евентуално ще бъде решена до дни.

Луганск и прилежащият Донецк са двете области, образуващи района Донбас, върху който Русия концентрира офанзивата си, откакто напролет изтегли силите си от Северна Украйна и столицата Киев.

Проруските сепаратисти направляваха отчасти двете области от 2014 година, а Москва призна независимостта на самообявилите се Луганска и Донецка национална република. В сряда същото направи и сирийското държавно управление, което заяви, че признава " независимостта и суверенитета " на двата региона.

Превземането на Лисичанск ще открие за съветските войски пътя на запад към Донецка област, където огромният град Славянск, който още е намира под украински надзор, на няколко пъти от началото на съветската инвазия беше подлаган на ракетни набези.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР