Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов каза, че беларуски специалисти

...
Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов каза, че беларуски специалисти
Коментари Харесай

Беларуски специалисти възстановиха тока в АЕЦ Чернобил

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов сподели, че беларуски експерти са възстановили електрозахранването в Чернобилската АЕЦ, съобщи Ройтерс.

Грабчак изясни, че електрозахранването на атомната електроцентрала, която сега е под контрола на съветските въоръжени сили, е обезпечено с помощта на електропреносната линия на Мозир-Чернобил.

" Действията на оперативния личен състав на атомната електроцентрала в Чернобил направиха допустимо подаване на напрежение към електрическите съоръжения на централата ", сподели той.

Украйна съобщи през вчерашния ден, че има заплаха от приключване на радиация от Чернобил след прекъсване на електричеството. Международната организация по атомна сила (МААЕ) съобщи обаче, че охладителните басейни в Чернобилската АЕЦ са " задоволителни за дейно отклоняване на топлината без нужда от електрическо зареждане ". " В този случай МААЕ не вижда сериозно влияние върху сигурността ", съобщи МААЕ.

Украинският министър на енергетиката изиска Русия да обезпечи достъп на украинците до електроцентралата. Президентът на Беларус Александър Лукашенко разиска обстановката с съветския си сътрудник Владимир Путин и изпрати беларуски експерти за възобновяване на тока.

Около 20 000 касети с отработено гориво на АЕЦ Чернобил се съхраняват в басейни за предпазване, които би трябвало да се охлаждат непрекъснато. Повредите по два 750-киловолтови електропровода, нанесени при съветските офанзиви против района, доведоха до цялостното изключване на електрозахранването на Чернобил и близкия град Славутич, които се намират в административния регион на Киев, оповестиха украински представители.

Русия отхвърли тези обвинявания.

" Твърденията, че Русия е направила обстрел на подстанцията на атомната електроцентрала в Чернобил, са подправени ", обявиха от съветското външно министерство.

" Украинската страна разгласи хипотетични обстрели в региона на атомната електроцентрала в Чернобил и щета на електроснабдяването там от подстанциите, захранващи станцията. Вече неведнъж опровергахме сходни имитации. Това е следващата пусната неистина ", сподели Игор Вишневецки от съветското Министерство на външните работи

Всъщност украински снайперисти са били сега на случая на няколко десетки километра от станцията и са подкопали електропровода от подстанцията, която зарежда атомната електроцентрала в Чернобил, уточни той.

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин разпореди на Главния следствен отдел на ведомството да организира следствие на обстрела от украински нацисти на подстанция и електропроводи, които зареждат комплекса на АЕЦ Чернобил.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР