Руският медиен регулатор Роскомнадзор“ продължава битката срещу независимите местни медии,

...
Руският медиен регулатор Роскомнадзор“ продължава битката срещу независимите местни медии,
Коментари Харесай

Русия свали от ефир независимото радио Ехото на Москва и телевизия Дождь

Руският медиен регулатор „ Роскомнадзор “ продължава борбата против самостоятелните локални медии, които назовават протичащото се в Украйна с същинското му име – а точно „ война “.

Опозиционният радио канал „ Ехото на Москва “ и телевизия „ Дождь “ бяха свалени от ефир по искане на Генералната прокуратура в страната.

" Радио “Ехото на Москва ”, телевизия “Дождь ” и уеб страниците им целеустремено и систематично разгласяват апели към екстремистка активност, както и погрешна информация за дейностите на съветските военнослужещи в границите на специфичната интервенция за отбрана на Донецката и Луганската национална република ", написа в настояването на обвиняването към „ Роскомнадзор “.

Прокуратурата декларира, че в случай че нарушаванията не бъдат отстранени, и уеб страниците на двете медии ще бъдат блокирани.

Редакторите на „ Ехото на Москва “ изрично се опълчват на решението на държавните органи. В известие, оповестено от управлението в уеб страницата на медията, написа, че „ изказванията, съдържащи се в настояването на прокуратурата, не са подкрепени от никакви образци и доказателства, голословни са и съставляват засегнатост към публицистите и жителите на Русия “.

Редакторите ще апелират решението в съда. " Виждаме политически съставен елемент в него, както и потребление на цензура, което е неразрешено в Конституцията на Руската федерация “, декларират от самостоятелното радио.

“Не считаме, че сме нарушавали нещо ”, споделя основният редактор Алексей Венедиктов пред „ Интерфакс “.

Очевидно, „ Дождь “ също ще апелират. На челно място в уеб страницата им към момента е материалът със събития онлайн за „ Войната в Украйна “.

“Роскомнадзор ” спря и канал " Ехо " в платформата „ Яндекс “.

Още в първите дни от съветската експанзия в Украйна телекомуникационният регулатор разгласи, че изисква от 10 медии да изтрият новинарските си публикации, в които " провежданата интервенция в Украйна се назовава нахлуване, инвазия или оповестяване на война ". Сред тях попадаха „ Ехото на Москва “ и „ Дождь “, както и още „ Новая Газета “, " ИноСМИ ", " Медиазона ", " New Times ", " Свободная Пресса ", " Крым.Реалии ", " Журналист ", " Лениздат ".

Според „ Роскомнадзор “ те представяли известия, „ несъответстващи на действителността “ - данни за обстрел на украински градове и гибел на цивилни поданици на Украйна вследствие на дейностите на съветската войска. Въпреки че военните на Кремъл заявяваха, че ще обстрелват единствено военни цели, в последна сметка се стигна точно до това – поразяване на цивилни обекти и гибел на стотици жители, в това число деца.

На 1 март Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да ограничи разпространението в България на съветските телевизионни програми Russia Today и Спутник, както и на производните им. Съвет за електронни медии цитира като претекст " грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението върху териториалната целокупност посредством военна намеса против Република Украйна ".

Тези две медии бяха изключени и от Европейски Съюз поради обстоятелството, че са главните проводници на пропагандата на съветското държавно управление по време на войната в Украйна.

Междувременно в Русия продължава съпротивата против дейностите на Владимир Путин. На всеобщите митинги в цялата страна досега са задържани над 6800 мирни жители, избрани от режима на Кремъл като „ екстремисти “.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР