Руски космически кораб достигна лунна орбита в подготовка за кацане на Луната

...
Руският лунен кораб навлезе в орбитата на Луната, важна стъпка
Коментари Харесай

Руският лунен кораб навлезе в орбитата на Луната, важна стъпка за първата руска лунна мисия от почти 50 години и амбицията на Москва да бъде първата, която кацна на Луната южен полюс в търсене на замръзнала вода.

Луна-25, която изстреля от Земята на 10 август, навлезе в орбитата на Луната в 12:03 ч. (09:03 GMT) местно време в Русия в сряда, съобщи руската космическа корпорация Роскосмос.

„За първи път в съвременната история на Русия автоматична станция беше поставена в лунна орбита в 12:03 ч. московско време“, каза говорител на Роскосмос пред информационната агенция AFP.

Сондата ще обикаля на 100 км (62 мили) над повърхността на Луната в продължение на пет дни преди планираното кацане в понеделник, 21 август, северно от кратера Богуславски на южния полюс на Луната.


Индийският Chandrayaan-3 навлезе в орбитата на Луната по-рано този месец преди планираното кацане на южния полюс на Луната по-късно този месец.

Луна-25, която е приблизително с размерите на малка кола, ще има за цел да работи една година на южния полюс, където учени от американската космическа агенция НАСА и други космически агенции през последните години откриха следи от замръзване вода в кратерите.

Наличието на вода на Луната има последици за големите космически сили, потенциално позволявайки по-дълъг престой на хората на планетата, което би позволило добива на лунни ресурси.

Луна-25 е част от руската лунна програма, която има за цел да установи космическа станция на небесното тяло до 2040 г.

Според Анатолий Зак, създател и издател на RussianSpaceWeb.com, който проследява руските космически програми, нито един руски космически кораб не е влизал в лунна орбита след Луна-24, лунната мисия на Съветския съюз от 1976 г.


„Влизането в лунна орбита е абсолютно критично за успеха на този проект“, каза Зак пред агенция Ройтерс.

„Това е първото за постсъветския период“, каза той.

„Някои наричат ​​това втората лунна надпревара, така че е много важно Русия да възобнови тази програма. Луна-25 не е само една мисия – тя е част от много по-широка руска стратегия, която се простира 10 години в бъдещето“, добави той.

Роскосмос първоначално работи с Европейската космическа агенция (ESA) по руската лунна програма. Въпреки това, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., ESA прекрати сътрудничеството си с Москва.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР