Руският лидер Владимир Путин заяви на китайския президент Си Дзинпин,

...
Руският лидер Владимир Путин заяви на китайския президент Си Дзинпин,
Коментари Харесай

Притиснат от тежките санкции, Путин разиграва нови ходове във външнополитическата си игра

Руският водач Владимир Путин съобщи на китайския президент Си Дзинпин, че желае да разшири военното съдействие, и приветства напъните на двете страни да се опълчват на западното въздействие.

Засегнат от невижданите западни наказания поради нападението на Москва против Украйна, Путин се надява да ускори политическите и военните си връзки с Китай.

Настъплението на Москва в Украйна е сензитивен въпрос за Пекин. Китай се пробва да се нарежда като безпристрастен във връзка с спора, само че предлага дипломатическа поддръжка на стратегическия си съдружник Русия.

" Целта ни е да засилим съдействието сред въоръжените сили на Русия и Китай ", сподели Путин на Си по видеовръзка при започване на диалога, като назова китайския водач " безценен другар ". Ръководителят на Кремъл също по този начин приветства напъните на Москва и Пекин да се опълчват на " невиждания западен напън и провокации ".

" В подтекста на възходящото геополитическо напрежение, смисъла на руско-китайското стратегическо партньорство като стабилизиращ фактор нараства ", съобщи Путин. " Споделяме едни и същи възгледи за аргументите, хода и логиката на продължаващата промяна на световния геополитически пейзаж ", добави той.

Тъй като Западът се стреми да понижи зависимостта си от съветския петрол и газ, Путин обърна взор към енергийните пазари в Азия.

" Русия се трансформира в един от водачите във връзка с износа на нефт за Китай ", сподели Путин.

Руският водач съобщи, че чака Си в Москва на държавно посещаване напролет на идната година. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР