Руският журналист Владимир Яковлев, създател на популярния сайтВъзрастта на щастието,

...
Руският журналист Владимир Яковлев, създател на популярния сайтВъзрастта на щастието,
Коментари Харесай

Животът не се променя, ако промениш себе си ~ Владимир ЯКОВЛЕВ

Руският публицист Владимир Яковлев, основател на известния сайт„ Възрастта на щастието ”, споделя своя опит за пътя на измененията, по който множеството хора се пробват да трансформират живота си. 

***

През огромна част от живота си настойчиво се пробвах да се модернизирам, да ставам по-добър. Целите ми бяха допустимо най-егоистични. Струваше ми се, че в случай че съм по-добър, то и животът ми ще се усъвършенства – ще си реша проблемите, ще опростя сложнотията, ще подобря събитията. 

И ето какво разбрах в следствие.

Заради това, че ставам по-добър, животът ми няма да бъде по-добър.

Може колкото ми е угодно да трансформирам себе си, да се пренастройвам към концепцията какъв би трябвало да бъда, с вяра, че по-късно ще бъда заплатен за героичните си старания. Такава премия няма.

Знаете ли, има правила основани от хора, работещи в рискови условия, където всяка неточност значи гибел. Винаги съм оставал изумен какъв брой дейно тия правила работят в най-обикновения живот, отнесени към нормалните ежедневни проблеми. 

В тоя смисъл, извънредно забавен е неофициалният лозунг на морската пехота – „ импровизирай, адаптирай, преодолявай ”. Импровизирай – т.е, откри нови разновидности за деяние. Адаптирай – т.е. приеми себе си подобен, какъвто си и откри метод оптимално да използваш своите благоприятни условия и особености по отношение на актуалните условия.

Това предписание е потвърдено във времето с редица ефикасни дейности в крайни условия. И обърнете внимание, че в него няма съчетанието – „ започни от нулата ”, „ промени себе си ”, „ излез от зоната си на комфорт ” или „ изцяло промени живота си ”. Няма по тази причина, тъй като на процедура всички тия предписания са малко ефикасни и не водят до решение на проблеми и превъзмогване на трудности. 

Често ми се случва да чуя – „ Ако искаш да промениш живота си, първо промени себе си ”. Моят опит споделя, че това не е истина. Животът не се трансформира, в случай че промениш себе си. Животът ще се промени тогава, когато откриеш метод да решаваш тези проблеми, които провалят живота ти. 

Намери метод да промениш своя живот и в случай че успееш да направиш това, ти самият ще бъдеш изменен.

Знаете ли, когато приказват за будизма, постоянно споделят, че задачата на будистката процедура е избавлението от премеждия. За мен бе голямо изобретение, когато след дългогодишни занимания разбрах, че избавлението от премеждия не е цел, а способ.

Въпросът не е да променяте себе си, очаквайки, че по-късно в миналото в живота ви страданията ще изчезнат. 

Въпросът е в това, че вие – малко по малко, осъзнато и поредно съкращавате количеството болежка и премеждия в живота си, позволявайки на този развой да ви промени, да ви направи друг. 

Процесът на освобождение от страданията, това е процесът на развиване. И значи напълно друга режисура на дилемите. 

Когато вършим живота си по-добър, по-добри ставаме самите ние. 

Източник:
Снимки: Анна Артемьева / Новая газета

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР