Руският износител на уранови продукти АО Техснабекспорт е уведомил своите

...
Руският износител на уранови продукти АО Техснабекспорт е уведомил своите
Коментари Харесай

Русия може да забрани доставките на уран за САЩ

Руският експортьор на уранови артикули АО " Техснабекспорт " е уведомил своите клиенти в Съединени американски щати за евентуалната възбрана на Русия за експорт на нуклеарно гориво в отговор на сходен закон, признат от американските управляващи на 11 декември. Това заяви организация Bloomberg, базирайки се на свои източници.

По данни на организацията са били известени електроснабдителните предприятия Constellation Energy Corp., Duke Energy Corp. и Dominion Energy Inc. Bloomberg отбелязва, че съветските управляващи към момента не са взели дефинитивно решение за ограничение на износа.

След като бъде признато, се чака то да влезе в действие след 90 дни. Източниците на Блумбърг разполагат и с информация, че възбраната може да бъде отсрочена до 2028 година, а ембаргото да продължи до 2040 година

На 11 декември Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди възбрана за импорт на съветски нискообогатен уран. Законът може да бъде признат макар обстоятелството, че самодейността беше блокирана в горната камара на Конгреса - Сената, отбелязва Bloomberg. Ако бъде признат и от двете камари, законът ще бъде подписан от президента Джо Байдън.

През 2022 година Съединени американски щати понижиха закупуването на уранова суровина от Русия с 24% на годишна база до 4,78 млн. паунда U3O8-еквивалент. Цените на урана през 2022 година се покачиха до най-високите си стойности от 2016 година насам, след което потребителите в Съединени американски щати понижиха покупките с 13 %. Русия остава водач в доставките на услуги за обогатяване на уран за американските атомни електроцентрали, само че заради геополитическите опасности западните купувачи се пробват да се откажат от съветските доставки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР