Руският генерален прокурор Юрий Чайка ще има изключително интензивна работна

...
Руският генерален прокурор Юрий Чайка ще има изключително интензивна работна
Коментари Харесай

Руският генерален прокурор се среща в София дори с патриарха

Руският общоприет прокурор Юрий Чайка ще има извънредно интензивна работна стратегия по време на визитата си в София, което стартира в понеделник. Първо Чайка и Сотир Цацаров ще подпишат стратегия за съдействие до 2019 година. После съветският общоприет прокурор ще има срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и най-после ще има диалози с... патриарх Неофит.

Деня на визитата на Юрий Чайка в България бе оповестена на уеб страницата на съветската Генерална прокуратура. Българската прокуратура към момента не е обявила нищо за визитата.

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка идва у нас поради конвенция, подписана по времето на Борис Велчев, сподели основният прокурор Сотир Цацаров при откриването на новата постройка на Софийския областен съд. Борис Велчев бе основен прокурор до 2012 година, а в този момент е ръководител на Конституционния съд.

В неделя " Да, България " прикани българските институции да бойкотират визитата на Юрий Чайка, а водачът на партията Христо Иванов дефинира визитата му като " безспорен скандал “. Според Иванов, Чайка е " много заплашителен човек " и евентуално идва с обръщение за протичащото се в оръжейния бизнес, който няма по какъв начин да не е обвързван с съветски ползи. През последните месеци военно-промишления комплекс е разтърсван от стачки и опит на страната да придобие частни военни фабрики.

" Да, България " припомня следствията през последните години, които изкараха нескрито голям брой корупционни обвързаности на съветския общоприет прокурор. Преди две години Фондът за битка с корупцията на Алексей Навални разкри, че Чайка и фамилията му имат имущество, надхвърлящо неведнъж приходите им. Разкритията не бяха опровергани.

В декларация от 17 септември " Да, България " съобщи, че " аудиенция е емблематична за протичащия в страната ни развой на засилваща се ерозия на демократичните институции, подсилване на корупционната дълбока страна и консолидиране на властнически властови практики ".

" България е унизена не просто да бъде прокурорска република, само че още веднъж да стане 16-а прокурорска република ", се споделяше в декларацията на " Да България " от неделя. В понеделник деятели на партията сложиха надпис на надлеза към " София тех парк " над бул. " Цариградско шосе ", който гласи: " Чайка, вън от Европа! ". Той беше отстранен минути по-късно. По мотив бързото унищожаване на протестния надпис " Да, България " означи, че " страхът пред руския шеф очевидно е голям ".

Междувременно Сотир Цацаров изясни, че визитата на Чайка е разследване от съглашение, подписано от предходния основен прокурор Борис Велчев. Сега Велчев е ръководител на Конституционния съд.

" Подписано е едно съглашение за съдействие сред двете прокуратури и сред основните прокурори Чайка и Борис Велчев. В осъществяване на това съглашение господин Чайка е на посещаване у нас ", сподели Цацаров.

Българският основен прокурор не даде информация по кое време тъкмо ще дойде Юрий Чайка, само че даде обещание всяка среща и всяка стъпка от визитата на Чайка да бъдат обществени за медиите. В началото на юни Цацаров посети Русия по публична покана на своя сътрудник.

По мотив рецензиите на " Да, България " за визитата на съветския общоприет прокурор Сотир Цацаров отговори:

" Не имам предвид никого, само че когато правният ти опит е доста невисок и професионалният ти път, в случай че изобщо може да се приказва за подобен, е резултат на грантове на непознати фондации и парите на двама-трима олигарси, политическата ти активност също, какво друго ще ти остане, с изключение на да правиш заявления ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР