Руският газов монополист Газпром постигна споразумение с Европейската комисия и

...
Руският газов монополист Газпром постигна споразумение с Европейската комисия и
Коментари Харесай

Газпром се споразумя с Брюксел и избегна глоби за милиарди

Руският газов монополист " Газпром " реализира съглашение с Европейската комисия и избегна заплащането на големи санкции поради нарушавания на европейското законодателство. Срещу това съветската компания се е задължила да промени държанието си в Централна и Източна Европа, гарантирайки свободния транспорт на газ на конкурентни цени, оповестиха от представителството на Европейската комисия в България, представени от бТВ.

Темата е изключително значима за България, тъй като предварителното мнение на Европейска комисия от април 2015 година беше, че “Газпром” е нарушил антитръстовите правила на Европейски Съюз с делене на пазарите на газ по обособени страни. Така компанията продава газ на по-висока цена в пет членки на съюза – Естония, Латвия, Литва, Полша и България.

С решението на Европейска комисия от четвъртък на тази процедура на „ Газпром” се поставя край, оповестява представителството на Еврокомисията в София.

Руската компания ще би трябвало да отстрани рестриктивните мерки пред клиентите си във връзка с препродажбата на газ през граница, а клиентите ще имат право да изискат по-ниска цена при отклоняване от референтната в Западна Европа. При противоречие от “Газпром” ще следва арбитраж.

Отпадат и претенциите на “Газпром “, които са разследване от господстващото ѝ състояние на пазара. Става дума за инфраструктурни планове като „ Южен поток”, във връзка с който “Газпром” поема ангажимент да не желае компенсации от българските си сътрудници след прекратяването на плана.

Ако „ Газпром” не съблюдава отговорностите си по съглашението, Европейска комисия може да го санкции с до 10% от международния му оборот.

“Вярваме, че решенията взети през днешния ден са най-хубавите за обикновено действие на целия европейски газов пазар “, се споделя в изказване на компанията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР