Руският газов гигант Газпром спря доставките на синьо гориво за

...
Руският газов гигант Газпром спря доставките на синьо гориво за
Коментари Харесай

С какви възможности разполага Европа, ако Русия спре кранчето на газа

Руският газов колос " Газпром " спря доставките на синьо гориво за България и Полша, събуждайки още веднъж опасенията на Европа, че доставките може напълно да секнат поради конфликта сред Русия и Запада поради настояването на Москва да ѝ се заплаща в рубли, показва Българска телеграфна агенция.

Полша и България имат дълготрайни контракти с " Газпром ", които изтичат в края на годината, и упрекват газовия колос, че ги нарушава.

Следва обзор на опциите, с които Европа разполага, ако Русия спре доставките и за други страни:
 
КОЛКО ЗАВИСИМА Е ЕВРОПА ОТ РУСКИЯ ГАЗ

Около 40 % от газовите доставки за Европа идват от Русия , най-много по построените за преноса на синьо гориво тръбопроводи. Доставките за предходната година възлизат на към 155 милиарда куб. м, като 52 милиарда от тях са доставени директно през Украйна или по ситуирани наоколо направления.

Алтернативните трасета включват газопровода " Ямал-Европа " , който пресича Беларус и Полша и стига до Германия, и " Северен поток 1 " , който минава под Балтийско море и още веднъж стига до Германия.

В последните години множеството европейски страни понижиха зависимостта си от съветския газ. През 2021 година директният кулоар през Украйна се използваше главно за транспорт към Словакия, а оттова - за Австрия и Италия.

България и Полша оповестиха, че в края на годината няма да възобновят договорите си с " Газпром " и търсят различни доставки .

Европейски Съюз сподели, че желае тази година да понижи вноса на съветски газ с две трети и да приключи зависимостта си от него " много преди 2030 година ".
 
ОТКЪДЕ ДРУГАДЕ МОЖЕ ЕВРОПА ДА СИ НАБАВИ ГАЗ

Някои страни разполагат с различни разновидности . Европейската газопреносна мрежа е обвързвана, тъй че доставките могат да бъдат споделяни, само че предлагането на интернационалния газов пазар още отпреди украинската рецесия беше свито.

Германия , най-големият европейски консуматор на газ, който поради войната в Украйна спря процедурата за утвърждението на газопровода от Русия " Северен поток 2 ", може да внася газ по тръбопроводи от Англия, Дания, Норвегия и Нидерландия.

Норвежката компания " Екуинор " (Equinor) разгласи, че ще опита да усили добивите на газ от находищата си в Норвегия през идния летен сезон в Европа - интервал, когато поддръжката нормално намалява производството.

Южна Европа може да получи азербайджански газ по Трансадриатическия газопровод до Италия и по Трансанадолския (ТАНАП) през Турция.

Съединени американски щати ще опитат да доставят на Евросъюза тази година 15 милиарда куб. м полутечен газ, оповестиха предходната седмица трансатлантическите сътрудници.

Американските фабрики за полутечен газ работят на цялостна мощ, а съгласно анализатори всевъзможни спомагателни количества синьо гориво, които дойдат от Съединени американски щати, на процедура ще бъдат пренасочени размери, които преди този момент са били предопределени за експорт другаде.

Европейските терминали за полутечен газ също така разполагат с лимитирана опция да посрещнат спомагателни количества, макар че някои европейски страни споделят, че обмислят способи за увеличението на този потенциал.

Германия е измежду страните, които желаят да построят нови терминали за полутечен газ. Тя има намерение през идващите две години бързо да построи два такива.

На доктрина това може да обезпечи задоволителни количества синьо гориво за покриване на към една трета от вноса от Русия, само че Берлин ще би трябвало първо да си ги набави, а това няма да е елементарно на пазарите на полутечен газ, където предлагането така и така е свито.

Полша , която задоволява с импорт от Русия към 50 на 100 от газовото си ползване (или към 10 милиарда куб. м), разгласи, че може да си обезпечи газ по две връзки с Германия.
Едната от тях е реверсивна от газопровода " Ямал ". Сред другите благоприятни условия на Полша са връзка с Литва с годишен потенциал от 2,5 милиарда куб. м, която ще проработи на 1 май, и интерконектор с Чехия за до 1,5 млрд куб. м.

Още 5-6 милиарда куб. м биха могли да дойдат по връзка със Словакия , която следва да проработи по-късно тази година.

Освен това полската газова компания ПГНиГ (PGNiG) може да внася до 6 милиарда куб. м през терминала за полутечен газ в Швиноуйшче на Балтийско море; тя добива и по над 3 милиарда куб. м годишно в самата Полша .

През октомври ще бъде открит газопровод, който ще разреши преноса на до 10 милиарда куб. м на година сред нея и Норвегия.

България , където годишното ползване на газ е към 3 милиарда куб. м и 90 % от вноса е от Русия, подписа съглашение да получи 1 милиарда куб. м азербайджански газ, само че ще може да се възползва напълно от този контракт едвам когато по-късно тази година проработи водопровод сред нея и Гърция.

Добре информиран гръцки източник съобщи пред Ройтерс, че Атина може да помогне на София посредством превръщане на потока от газопровода " Турски поток ", механизъм, употребен и преди. Този водопровод придвижва съветски газ за Гърция през Черно море, Турция и България .
 
ИМА ЛИ И ДРУГИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СПРАВЯНЕ С ВЪЗМОЖНА КРИЗА В ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ

Няколко страни могат да запълнят всевъзможни неналичия в енергийните доставки с импорт на електрическа енергия по интерконектори от съседите си или посредством увеличение на производството на ток от нуклеарни, възобновими, хидроенергийни и въглищни мощности.

Европейската комисия разгласи, че тази година благодарение на газ, в това число полутечен, от страни като Съединени американски щати и Катар могат да бъдат заместени 60 милиарда куб. м съветски доставки. До 2030 година от изгода може да бъде и увеличеното потребление на биометан и водород.

Тази година посредством нови планове за рандеман на вятърна и слънчева сила могат да бъдат обезщетени 20 милиарда куб. м. Утрояването до 2030 година на наличния потенциал посредством прибавянето на нови мощности за още 480 гигавата вятърна сила и 420 гигавата слънчева може да спести по 170 милиарда куб. м годишно.

Намаляването на термостатите с 1 градус може да спести по още 10 милиарда куб. м годишно, а замяната до 2030 година на газовите котли с 30 милиона термопомпи може да спести 35 милиарда куб. м, добави комисията.

Наличната нуклеарна сила в Белгия, Англия, Франция и Германия понижава , защото тези мощности не могат да създават задоволително, било заради остаряването им или заради извеждане от употреба.

Европа се пробва да се откаже от въглищата, с цел да реализира климатичните си цели, само че от средата на предходната година поради повишаващите се цени на газа някои въглищни централи бяха включени още веднъж.

По-рано този месец обаче Европейска комисия разгласи, че има намерение да забрани от август вноса на съветски въглища, което значи, че страните от Европейски Съюз ще би трябвало да търсят различни доставки от Австралия, Колумбия, Съединени американски щати и други страни.

Германия съобщи, че може да удължи живота на въглищните или атомните си електроцентрали, с цел да ограничи зависимостта си от съветския газ.

Много европейски страни предвидиха ограничения за ръководство на газовите доставки и даже за режим на тока, ако съветските газови потоци спрат.

Германия към този момент задейства етапа за " ранно предизвестие " - първата от тристепенен ексклузивен проект.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР