Руският енергиен гигант Газпром сключи споразумение с Европейската комисия, съгласно

...
Руският енергиен гигант Газпром сключи споразумение с Европейската комисия, съгласно
Коментари Харесай

Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа

Руският енергиен колос " Газпром " подписа съглашение с Европейската комисия, според което приема да реформира ценообразуването за клиентите си в Източна Европа и се отхвърля от преобладаващото с иположение в региона. В подмяна това Еврокомисията няма да постанова санкции на " Газпром ", които можеше да доближат 10% от годишния оборот, т.е. милиарди евро. Това е и краят на траяло 7 години следствие на това по какъв начин работи Русия на тази част от единния пазар и дали това е в нарушаване на общите правила за Европейски Съюз.

В формалното известие се споделя, че тактиката, употребена от " Газпром " евентуално е разрешила на компанията да постанова по-високи цени на газа в пет страни членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша).

С днешното решение на Комисията се поставя завършек на тази процедура на " Газпром ". Освен това на " Газпром " се постанова обстоен набор от правила, които доста ще трансформират метода, по който сдружението прави активност на централно- и източноевропейските газови пазари:Всички тези отговорности дават отговор на изразените от Комисията опасения във връзка с конкуренцията и реализират задачите ѝ за обезпечаване на свободен транспорт на газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени.
Поради това Комисията реши да направи тези отговорности (т.нар. " задължения " ) правно обвързващи във връзка с " Газпром " (по член 9 от Регламент № 1/2003 по отношение на антитръстовите правила на ЕС).

 Еврокомисията принуди
© Reuters

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР